Antisemitismul românesc la începutul secolului XX

Am publicat zilele trecute un articol despre istoria svasticii şi încercarea unora de a exploata propagandistic o fotografie cu svastica de la nunta lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul şi conducătorul de pînă în 1938 al Mişcării Legionare. Textul a stîrnit multe comentarii şi confuzii, de aceea revin cu precizări.

Am arătat acolo de ce cred că nu există nici o legătură între purtarea svasticii de către Codreanu în 1925 şi toate crimele pe care Adolf Hitler le-a comis 15-20 de ani mai tîrziu. Preopinenţii susţineau că, de vreme ce ambii erau antisemiţi, svastica fiind un simbol antisemit, împart aceeaşi vină. Însă, Codreanu a fost asasinat înainte de începerea războiului, în 1938. Rămînem deci în sfera presupunerilor despre ce ar fi urmat să facă el dacă ar fi ajuns la guvernare şi dacă ar fi fost aliat cu Hitler. Presupuneri care pot fi ticăloase, după cum se va vedea mai jos.

După logica acestor acuzatori, toţi românii antisemiţi din perioada cînd s-a creat acest curent, ca urmare a unor probleme social-politico-economice, de la sfîrşitul secolului al XIX-lea pînă la începutul secolului al XX-lea, ar fi responsabili de crimele lui Hitler. Printre aceşti antisemiţi să ne amintim că au fost unii dintre cei care au făcut gloria istoriei şi culturii noastre: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Costache Negri, Octavian Goga, Nicolae Paulescu, A.C. Cuza şi lista poate continua. Cu alte cuvinte, toţi aceştia nu sînt în viziunea unor „conservatori” de azi decît nişte hitlerişti demni de dispreţ, de care se cuvine să ne debarasăm rapid.

Nu poţi să-l acuzi doar pe Codreanu, cînd în epocă au existat şi alţi purtători de svastică, precum cei din Liga Apărării Naţional-Creştine, şi declaraţi antisemiţi, despre care azi nu se mai suflă un cuvînt. Apropo, în 1925 nu exista Mişcarea Legionară, „Căpitanul” fiind liderul tineretului din LANC, condusă de profesorul A. C. Cuza şi fondată de acesta alături de Iorga şi Paulescu. LANC a fuzionat cu Partidul Naţional Agrar al lui Octavian Goga în 1935, formînd Partidul Naţional Creştin, care a ajuns la guvernare în 1937 şi a dat primele legi antievreieşti. Codreanu a plecat din LANC în 1927 şi a fondat Legiunea „Arhanghelul Mihail”, cunoscută mai tîrziu drept Garda de Fier sau Mişcarea Legionară. Cu excepţia lui Paulescu, un mare savant, care continuă să fie acuzat şi azi de antisemitism, poate nu întîmplător, Goga, Iorga, Cuza însuşi, ca şi alţii, nu sînt găsiţi răspunzători pentru direcţia antisemită din politica românească. Pentru că e mai uşor să găseşti un ţap ispăşitor, recte Corneliu Codreanu, decît să loveşti în unii dintre cei care şi-au pus amprenta în mod definitiv asupra culturii şi istoriei unui popor. Nu de alta, dar altminteri te vei trezi repudiat de acel popor.

Revenind la articolul meu iniţial, cineva mă acuză de manipulare şi citează un fragment din lucrarea autobiografică a lui Codreanu, Pentru Legionari:

Încă din seara de 3 martie (1923, n.n.) au început să sosească vagoane întregi cu grupuri, având în frunte pe conducători care aduceau pânza steagurilor. Până dimineaţa, sosiseră 42 de grupuri, cu 42 de stegari. Pânza acestor steaguri era neagră în semn de doliu; la mijloc o pată albă rotundă semnificând nădejdile noastre încercuite de întunericul pe care ele vor trebui să-l învingă; în mijlocul albului o zvastică, semnul luptei antisemite din întreaga lume, iar de jur-împrejurul steagului, tricolorul românesc.

Concluzia care se impune este că, dacă svastica devenise semnul luptei antisemite din întreaga lume, înseamnă ca toţi cei ce o purtau erau antisemiţi şi, prin asocierea forţată a unora, sînt responsabili de ce urma să facă Hitler mai tîrziu. Într-o atare postură ar fi şi Regina Maria și, prin asociere, Regele Ferdinand!

O chestie puţin remarcată la coroana purtată de Regina Maria a României la (încoronarea de la, n.n.) Alba Iulia (din 15 octombrie 1922, n.n.): lănţişoarele de la urechi se încheie cu discuri în care sunt încastrate svastici. Spuneam aici că svastica nu apare doar pe primele bancnote sovietice sau chiar pe primele uniforme ale Armatei Roşii, ci şi în alte locuri surprinzătoare. Coroana de aur a Reginei Maria poate fi văzută la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. La Alba Iulia regele Ferdinand a purtat coroana de oţel a României, făurită în urma războiului de independenţă. În imaginea de mai jos se poate vedea svastica de care vorbeam pe pieptul Reginei Maria. Cumva prima jumătate a secolului al XX lea s-a desfăşurat în Europa sub semnul svasticii, doar că nu cunoaştem toate detaliile.

Coroana Reginei Maria cu svastica
Coroana Reginei Maria cu svastica

Mergînd pe acest drum, mai rămîne vreo figură publică proeminentă neatinsă de această acuzaţie?

Preopinenţii mei nu vor să ia de bună o realitate: svastica a devenit un simbol al nazismului şi, prin extensie (avînd în vedere faptele partidului lui Hitler) şi al antisemitismului, destul de tîrziu. Abia după ce Hitler şi Partidul Muncitoresc Naţional-Socialist German au transformat Germania într-un stat totalitar. Or, svastica are o vechime de pînă la 7.000 de ani, iar din cele mai vechi timpuri a avut alte sensuri, aşa cum am spus deja.

Cît despre antisemitismul legionarilor (care, ca mişcare politică au avut însemnul „gardul”, nu svastica, totuşi), acesta este indubitabil şi nu am încercat nici o clipă să demonstrez că nu ar fi aşa. Ar fi fost şi imposibil, în condiţiile în care legionarii înşişi s-au declarat antisemiţi, explicînd și motivele, pe care le redau succint mai jos.

În primul rînd, propaganda bolşevică, mai ales în Moldova, avînd în vedere că foarte mulţi dintre agitatorii bolşevici de atunci erau evrei, unii trimişi din Rusia bolşevică.

În al doilea rînd, proporția mare de elevi și studenți evrei din învățămîntul secundar și universitar raportat la proporția acestora la nivel naţional:

În decembrie 1922 studenţii din cele patru centre universitare intră în grevă, având ca principală revendicare numerus clausus, adică respectarea proporţiei de la nivel naţional dintre români şi evrei, la înscrierea în învăţământul secundar şi universitar, care presupunea taxe. În condiţiile în care 72% din populaţia României erau etnici români, iar 4% evrei, în majoritatea liceelor, mai ales din Basarabia şi din Moldova, elevii români erau minoritari. La Facultăţile de Drept şi de Filosofie din Cernăuţi mai mult de jumătate din studenţi erau evrei. În Iaşi, evreii erau majoritari la Medicină şi Farmacie, iar la Facultatea de Ştiinţe reprezentau jumătate.

Codreanu susţinea că tineretul unversitar trebuia să fie majoritar format din studenţi români, avînd în vedere că dintre ei se va afirma viitoare clasă conducătoare a României.

În al treilea rînd, controlul de către evrei a sectoarelor comercial, industrial și bancar și exploatarea țăranilor de către arendașii evrei la sate.

Iată ce spunea Codreanu, apropo de antisemitismul legionar:

Nu contează că e evreu şi vă rog sa reţineţi pentru totdeauna că nu împotriva evreilor ca atare trebuie să se îndrepte lupta necruţătoare a unui legionar autentic, ci contra celor ce fac rău României şi Bisericii creștine. (despre faptul că a salvat un evreu de la înec)

şi

Cea dintâi problemă care ni se punea era aceasta: cine trebuie să răspundă mai întâi? Cine sunt mai vinovați pentru starea de nenorocire în care se zbate ţara: românii sau jidanii? Am căzut unanim de acord, că cei dintâi şi mai mari vinovaţi sunt românii ticăloşi, care pentru arginţii iudei şi-au trădat neamul. Jidanii ne sunt duşmani şi în această calitate ne urăsc, ne otrăvesc, ne extermină. Conducătorii români care se așează pe aceeași linie cu ei sunt mai mult decât dușmani: sunt trădători. Pedeapsa cea dintâi şi cea mai cruntă se cuvine în primul rând trădătorului şi în al doilea rând duşmanului. Dacă aş avea un singur glonţ, iar în faţa mea un duşman şi un trădător, glonţul l-aş trimite în trădător.

Dar cum s-a manifestat antisemitismul lui Corneliu Zelea Codreanu? Prin promovarea educaţiei, a onoarei şi a cinstei între români şi prin organizarea unui comerţ românesc, care să concureze comerţul evreiesc. Nu prin planuri de exterminare a evreilor.

Automat, odată ce probleme conjuncturale care alimentau antisemitismul în România pe vremea aceea s-ar fi rezolvat, antisemitismul legionarilor ar fi rămas fără obiect. Pentru că antisemitismul legionarilor nu a fost rasial, ca la nazişti, nici religios.

În final, mă întreb: dacă toate aceste lucruri sînt cunoscute, nu e o ticăloşie să-i pui în sarcină lui Codreanu fapte pe care nu doar că nu le-a comis, dar nici măcar nu le-a promovat cît a fost în viață?

Nu e vorba aici nici de a justifica antisemitismul, nici de a-l apăra pe Corneliu Zelea Codreanu, ca exponent al unei mişcări puse astăzi la index, ci despre a ne cunoaşte istoria aşa cum a fost şi despre a fi cinstiţi faţă de o figură istorică. Pentru că, dacă nu ne raportăm corect la Codreanu, nu vom înţelege mare lucru din istoria noastră recentă, căci, vrem-nu vrem, a marcat-o decisiv, inclusiv după moarte.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


13 comentarii la „Antisemitismul românesc la începutul secolului XX”

 1. Pe vremuri un antisemit era cineva care lupta sau milita impotriva organizatiior evreiesti sau a evreilor in general, pentru a-si apara propriul neam din punct de vedere economic sau politic. Unii aduceau in discutie si idea de rasa (doar unii), altii chestiunea religioasa (Talmudul), altii veneau cu alte aspecte. Varietatea era mare. Azi, cuvantul nu mai are nici o valoare, un antisemit este la ora actuala cineva care nu este pe placul organizatiilor evreiesti.

  Radu Greuceanu

 2. Ne lipseste o editie critica a cartii „Pentru legionari”. La cate institute de cercetari, doctori si academicieni avem in tara absenta editiilor critice denota lipsa de caracter a intelectualilor romani. Nu degeaba cuvantul „intelectual” tinde sa dispara din uz.

 3. Printre aceşti antisemiţi să ne amintim că au fost unii dintre cei care au făcut gloria istoriei şi culturii noastre: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Costache Negri, Octavian Goga, Nicolae Paulescu, A.C. Cuza şi lista poate continua. Cu alte cuvinte, toţi aceştia nu sînt în viziunea unor „conservatori” de azi decît nişte hitlerişti demni de dispreţ, de care se cuvine să ne debarasăm rapid.

  Nu sunt hitleristi, ci doar oameni care credeau ca antisemitismul poate fi partial. In realitate, nu poti fi antisemit doar fata de evreii „finantei mondiale”, ai „comertului incorect” (de fapt eficient economic), ai „prezentei exagerate in universitati” (cea mai stupida justificare). S-a vazut sub scurta guvernare legionara, cand politia paramilitara legionara n-a facut discriminare intre magazinele evreiesti distruse, evreii batuti, trimisi la mama naibii (pogrom), sau cei doar dati afara din niste meserii (Antonescu).
  Mentiune speciala merita Paulescu, a carui lucrare Spitalul, Kahalul etc atinge niste limite ale nebuniei care ne arata ca mintile savante nu garanteaza in nici un caz gandirea sanatoasa.

  Ce-ar fi facut Codreanu, de-ar fi trait intre septembrie 40-ian. 41 ? Chiar mai conteaza ?

  • Evenimentele cunoscute in istorie ca „rebeliunea legionara” si „pogromul de la abator” sint subiecte separate care nu au fost tratate mai sus. Dar, daca ati adus vorba de ele, va dau doar un fragment din ziarul Universul din 6 februarie 1941, la mai bine de doua saptamini de la desfasurarea acestora: „Din totalul de 490 de răniti si morti, 346 sunt români, iar 144 evrei. Toţi evreii morti (118) au fost asasinati de rebeli. […] Mai mult de jumătate din numărul celor căzuti îl formează comunistii recrutati dintre muncitori, meseriasi, functionari comerciali, soferi, ucenici etc…
   Trebuie sa tinem cont ca, pentru trei zile, s-a desfasurat un mini razboi civil in Romania, Miscarea Legionara versus generalul Antonescu. Ca sa va faceti o pararere corecta despre ce s-a intimplat atunci, cred ca ar fi bine sa cititi punctele de vedere ale ambelor tabere.

   • Nu stia c-au murit evrei SI in rebeliunea legionara propriu-zisa, doar in timpul guvernarii legionare si sub Antonescu. Nu vad logica, legionarii nu se bateau cu Antonescu ? Probabil unii sunt victime de serviciu in permanenta.
    Au mai fost unii care au trecut din puscaria lui Carol in cea a lui Antonescu si apoi in cea comunista.

   • Imi pare rau, dar nu am inteles ce ati vrut sa spuneti. Banuiesc ca ati vrut sa spuneti ca evreii au fost victime nevinovate. Ma scuzati, dar realitatea e un pic diferita. In „Cartea Neagra”, scrisa de Matatias Carp (evreu) si dedicata momentelor grele prin care au trecut evreii in acele vremuri, gasim urmatorul fragment la pagina 71 din volumul I:

    Regimul legionar s-a prăbuşit în sânge şi cenuşă şi unul din elementele care au contribuit la această prăbuşire a fost activitatea conducerii evreieşti. (…) Încă din luna octombrie, numai după câteva săptămâni de guvernare laolaltă, Antonescu şi Horia Sima îşi trimiteau reciproc în scris ameninţări cu falimentul regimului şi al ţării şi azvârleau unul asupra celuilalt, răspunderea dezastrului. Discordia aceasta trebuia cu orice preţ întreţinută. Chiar dacă se întrezăreau pericolele şi suferinţele pe care o eventuală convulsie le-ar abate asupra tuturor ea trebuia provocată, pentru că în acel moment cealaltă alternativă era prăbuşirea ţării şi exterminarea totală a populaţiei evreieşti.

    Din citatul de mai sus eu deduc ca evreii au participat la rebeliune de partea generalului Antonescu. In aceste conditii, e de mirare ca legionarii i-au considerat adversari? Daca legionarii chiar vroiau sa-i extermine nu puteau sa o faca in cele cinci luni de guvernare? In cele trei zile ale rebeliunii Miscarea Legionara era decapitata. Conducatorii ei se ascunsesera, luptau pentru supravietuire, chiar credeti ca asta era preocuparea lor in acele momente? Sa omoare evrei?

 4. Da si actorii evrei au beneficiat de un „Teatru Evreiesc de Stat – Barasheum” infiintat de „fiorosul” si „antisemitul” legionar Radu Gyr, institutie care exista si in zilele noastre. Ce nu inteleg eu este de ce acesti evrei care au fost atat de ultragiati de legionari in 40-41, dupa ce au preluat puterea in 44-45 prin Pauker-Brukner-Teskovich-Nicolski etc nu au facut nicio plangere in legatura cu aceste lucruri. Nu, legionarii au fost inchisi pentru cu totul altceva, inchisi, batjocoriti, torturati, ucisi. Pentru ca au fost impotriva comunismului si au fost primii care au vazut imensul pericol care pandea Romania si intreaga Europa ( a fost la un pas de implementare si in Spania in anii 30. In 41 ianuarie cel putin, legionarii nu aveau cum sa comita toate aceste lucruri, pt ca se aflau baricadati in institutiile statului national legionar aparandu-se in fata asalturilor ofiterilor fideli lui Antonescu. Au fost vazuti inclusiv tigani imbracati in camasi verzi care devastau si jefuiau in mahalalele capitalei lasate prada infractorilor fortele de ordine fiind masate de Antonescu in centru cu ordin de a trage asupra populatiei care manifesta pasnic in favoarea Miscarii. Radu Gyr spre exemplu a fost condamnat inca din 1941 pt ‘rebeliune”. Vina lui? Scandase in balconul fostului Teatru National „Nu trageti! Unire! Infratire!”

  • „Ce nu inteleg eu este de ce acesti evrei care au fost atat de ultragiati de legionari in 40-41, dupa ce au preluat puterea in 44-45 prin Pauker-Brukner-Teskovich-Nicolski etc nu au facut nicio plangere in legatura cu aceste lucruri.”

   Comunistii evrei de dupa 1945, in mod firesc, sunt altii decat… alti evrei.

   Putem inlocui cuvantul evreu cu oltean. E obligatoriu ca un comunist oltean sa incerce sa repare raul ipotetic facut oltenilor de nu stiu cine ? Nu. Fiecare om e unic si reactioneaza in felul sau. Iar comunistii romani nu s-au remarcat prin cine stie ce altruism.

   Persecutarea acelor legionari care n-au aderat la comunism de comunisti s-a facut din aceleasi motive ca pentru toate victimele comunismului : nu erau de-ai lor.

 5. @ Zava

  „‘Comertul incorect (de fapt eficient economic)” ???? Daca D-voastra puteti caracteriza practicile evreiesti economice drept ‘eficient economice’ inseamna din doua una. Sau habar nu aveti de aceste practice economice (locuind probabil pe alta planeta) sau asta e felul nou in care etichetam comportamentul mafiot. Pentru vremurile sec. 19 si inceput de 20 trebuie citita cartea lui Jacob Brafman (evreu convertit) „Le livre du Kahal” (pdf pe scribd.com), lucrare ce contine peste o suta de documente originale ale comunitatilor evreiesti. Sa vezi aici ‘practice eficiente economice’ simtite la scara larga pe spinarea taranului roman, polonez, ucrainean, rus, etc.!!! Deasemenea „La Roumanie et les Juifs” (de Verax, 1903 Bucuresti) doldora de statistici uitate si documente valoroase. In ceea ce priveste ziua de azi, sunt atatea disponibile ca nici nu stiu unde sa incep. Hai sa zicem cu articolele de pe site-ul lui Kevin MacDonald, The Occidental Observer.

  p.s. ‘limitele nebuniei’ sunt atinse de indivizi ca D-ta si restul turmei, nu de un Paulescu.

  Domnule Marincu, e atata ignoranta in ziua de azi si majoritatea oamenilor atat de spalati la creier ca nici nu stii de unde sa incepi sa le demontezi prostiile. Emai rau decat cautarea acului in carul cu fan. E aproape o reeducare stil Pitesti la dimensiuni globale. Oameni ‘taiati primprejur’ spiritual si intellectual. Doamne fereste si Doamne ajuta-ne!

  Radu Greuceanu

  • Fie se judeca fiecare individ ((evreu, oltean,african) acuzat de ilegalitati, fie se ajunge la intoleranta in masa. Cu urmarile istorice de rigoare.
   Sursele de informatii ref. la evreii malefici, masoni, „mondiali”, sunt doar acte de credinta.
   Si, da, Paulescu a dovedit prin lucrarea amintita ca sminteala te poate face sa pierzi justificat Nobelul pentru medicina.

   Domnule Marincu, e atata ignoranta in ziua de azi si majoritatea oamenilor atat de spalati la creier ca nici nu stii de unde sa incepi sa le demontezi prostiile

   Admiteti, deci, ca faceti parte dintr-o minoritate, adica sunt sanse mai mari sa va inselati. QED.

   • Fie se judeca fiecare individ ((evreu, oltean,african) acuzat de ilegalitati, fie se ajunge la intoleranta in masa. Cu urmarile istorice de rigoare.

    Exact acelasi lucru il sustinea si Codreanu:

    Nu contează că e evreu şi vă rog sa reţineţi pentru totdeauna că nu împotriva evreilor ca atare trebuie să se îndrepte lupta necruţătoare a unui legionar autentic, ci contra celor ce fac rău României şi Bisericii creștine. (despre faptul că a salvat un evreu de la înec)

    Faptul ca faceti parte dintr-o majoritate nu inseamna automat ca aveti si dreptate. Au fost vremuri cind majoritatea credeau ca Pamintul e plat sau ca Soarele se invirte in jurul Pamintului. S-a dovedit ca nu aveau dreptate. Domnul Greuceanu va indeamna doar sa cititi. Adevarul e ca, in Romania, generatii intregi au fost spalate pe creier nu doar pe vremea lui Ceausescu. Va mai amintiti de Iliescu care tuna si fulgera in direct, la TV, impotriva „bandelor legionare” din Piata Universitatii?

 6. @ Zava

  Daca adevarul este bazat democratic , da. Insa din pacate pt. dumneavoastra…..

  Exista si comportamente de grup nu doar individuale, e la mintea cocosului ( decat daca cocosul e imbibat de teoria de ‘om si om’ cum zicea Eminescu).

  Nichifor Crainic, Vasile Bancila si toata pleiada culturala interbelica aveau tot respectul si admiratia pentru Paulescu. Nu il considerau nici smintit, nici nebun, chiar daca nu erau de accord cu unele detalii sau exprimari. Il stimau si intelegeau. Ca si toate generatiile de romani inainte de 1989. Numai pentru dumneavoastra si ceilalti ‘educati’ in democratie exista o complete neintelegere si necunoastere a trecutului. Nu am nici timpul, nici rabdarea sa va predau istoria omenirii si a romanilor . Prefer sa raman cu nebunii, smintitii si ‘hitleristii’ si ‘fascistii’ nostrii alaturi de toate generatiile de stramosi pana de curand. D-voastra sa fiti sanatos cu desteptii rasariti ca ciupercile in ultimii 25 de ani si stropiti generos de ideologia dizolvanta iudeo-masonica.

  Radu Greuceanu

Comentariile sunt închise.