O falsă înțelepciune: „Fă-te frate cu dracul, pînă treci puntea!”

Iată unul dintre proverbele cele mai răspîndite la noi şi care se pare că este chiar o creaţie românească. Românul îl invocă ori de cîte ori vrea să-şi motiveze, faţă de sine sau faţă de alţii, un compromis sau o abatere de ordin moral. Marile principii morale devin astfel relative şi proteice, dependente de împrejurări şi de capricii, negociabile şi chiar reductibile „în context”. În virtutea acestei false înţelepciuni, orice compromis, orice colaboraţionism, orice trădare, fie la nivel individual, fie la nivel colectiv, poate ridica pretenţii de îndreptăţire sau legitimitate conjuncturală. Mentalitatea conformată de această vorbă proastă a contribuit în mare măsură la neîmplinirile şi la trădările noastre istorice, culminînd în vremea comunismului, cînd sufletul românesc a ajuns treptat să se pervertească pînă la nerecunoaştere. Iar astăzi, pendulînd impur între comunismul roşu şi comunitarismul albastru (care nu-s doar paradigme politice, ci au devenit paradigme mentale, într-o perversă continuitate ideologică), proverbul cu pricina pare a trăi o nouă tinereţe…

În răspărul acestei vorbe proaste, creştinismul ne învaţă fără înconjur că „nu poţi sluji la doi domni deodată: şi lui Dumnezeu, şi lui Mamona” (Matei 6, 24; Luca 16, 13); că n-ai nici un folos esenţial dacă „dobîndeşti toate bunurile lumii, dar îţi pierzi sufletul tău” (Marcu 8, 16); că satana sau diavolul, cum îl arată chiar numele (evr. „satan” – „adversarul”; gr. „diabolos” – „cel care desparte”), este ne-fratele („Nefîrtatul”) prin excelenţă, duşmanul arhetipal al oricărei înfrăţiri, „dintru început mincinos şi tată al minciunii” (Ioan 8, 44). VADE RETRO SATANA („ÎNAPOIA MEA, SATANA!”) este singurul „dialog” pe care se cade să-l avem cu „ispita”.

Ce amăgire nebună să crezi că te-ai putea face frate cu ne-fratele însuşi, sau că l-ai putea păcăli pînă la capăt pe meşterul tuturor păcălelilor, sau că ai putea realiza ceva pozitiv în cîrdăşie cu cel năzuiește programatic negația și nimicul! Cu dracul nu vei trece niciodată vreo punte, ci vei avea cel mult iluzia că ai trecut-o (Noica numea această iluzie „triumful posibilului asupra realului”), căci dracul se pricepe de minune să amăgească spre a duce la pierzanie, uneori deghizîndu-se în „înger de lumină” (cum ne avertizează Sfîntul Apostol Pavel: II Corinteni 11, 14), sau chiar făcîndu-ne să credem că nici n-ar exista de fapt (principalul lui truc modern, după Denis de Rougemont).

Prin urmare, creştineşte vorbind, nu există – şi nu poate exista – bine adevărat pe care să-l dobîndeşti pe calea răului sau în complicitate asumată cu el, decît cu preţul morţii sufleteşti, al pierderii mîntuirii, al trădării lui Hristos în numele lui Antihrist. Ce „înţelepciune” vezi într-aceasta, frate dreptcredincios? Iar tu, puţin credinciosule, care zîmbeşti acum din Babelul de fildeş al deşteptăciunii tale încîntate de sine, chiar crezi că, la o adică, poţi fi… mai „al dracului” decît dracul?!

Şi prost dacă ar fi (dar nu e, ci numai îi place să se „împieliţeze” şi „să zacă în inima prostului”), dracul rămîne redutabil – şi omeneşte de neconcurat – prin experienţa lui milenară, iar românul însuşi ştie (cu vreo minte mai de pe urmă) că „dracul e meşter mare şi tartor bătrîn”. Şi că, în orice caz, „nu face biserici, nici puţuri pe la răspîntii”, iar „şi cînd îşi ţine capul în poala mă-sii, cu coada răstoarnă carele”. Inclusiv carele cu proşti. Şi inclusiv pe cele de pe punte…

 

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


26 de comentarii la „O falsă înțelepciune: „Fă-te frate cu dracul, pînă treci puntea!””

 1. ,,Fa-te frate cu dracu pana treci puntea si dincolo ai devenit ca el,,ar fi continuarea proverbului romanesc autentic.Acesta ca si altele, de acest gen, au fost incluse intr-un proiect editorial al celui plecat din trup, Mugur Vasiliu.Nu stiu daca a reusit sa editeze acea culegere de proverbe romanesti care spunea el de la instaurarea comunismului multe au fost tendentious rescrise si intentionat lasate sa circule pentru a deruta cugetarea romaneasca.Se pare ca nu au reusit din moment ce se cugeta altfel sau cel putin mai sunt paznici care dau alarma.

  • @razvan codrescu,interpretarea zicalei in mod machiavellian este la indemana, doar ca nu justifica cuvantul punte, care inseamna stramtime, cale unica, trecere peste un pericol,salvare. Ca sa-ti atingi un scop machiavellian accentul nu ar cadea pe trecerea puntii, care aici devine scop in sine. Machiavellian este atunci cand si finalitatea este in conformitate cu desfasurarea. Zicala se poate interpreta metaforic eshatologic si cred ca la origine asa a fost.
   La fel, despre cuvantul „paras” mie imi place sa cred ca nu se refera la constiinta, deoarece noi nu constientizam toate pacatele:”De cele ascunse curateste-ma si de cele straine fereste-ma”, spune proorocul David. Oricum, parasul va fi aruncat, constiinta va ramane. „Constiinta nu-i mai judeca pe cei care au ajuns in culmea virtutii, sau in culmea viciului”, spune si Talasie Libianul,dar ea ramane.
   Ca e posibil sa te impaci cu „parasul” o arata si Isaia:”Atunci lupul va locui laolalta cu mielul”.

 2. Bine spus si articulat!
  Imi amintesc de mustrarea Parintelui Gheorghe Anitulesei… „ce te faci daca te prinde moarte pe punte cu dracu’???”, aratand totusi ca ura Satanei fata de om este atat de mare incat il amageste ca ii face bine, ca il ajuta ca sa-l prinda mai bine in ghearele necuratiei.
  Este bine sa demontati cat mai multe superstitii care au aparenta istetime ori „originalitate”, insa se bazeaza pe pofte, minciuna, invidie, viclenie, frica.

 3. Aduce – prin murdarire – cu alta „spusa”, „scopul scuza mijloacele!”.
  Ceea ce este la fel de ispititor dar pierzator, oricare ar fi scopul.

 4. Zicala trimite la Evanghlie in mod cert si nu este nicidecum o scorneala romaneasca.

  „Impaca-te cu parasul tau degraba, pana ce esti cu el pe cale, ca nu cumva parasul sa te dea judecatorului, si judecatorul slujitorului si sa fii aruncat in temnita. Adevarat graiesc tie, nu vei iesi de acolo, pana nu vei fi dat cel in urma ban”- Matei, 5:25.

  „Parasul” stim cu totii ca este diavolul.

  „Si am auzit glas mare, in cer, zicand: Acum s-a facut mantuirea si puterea si imparatia Dumnzeului nostru si stapanirea Hristosului Sau, caci aruncat a fost parasul fratilor nostri, cel ce ii para pe ei inaintea Dumnezeului nostru, ziua si noaptea” (Apocalipsa, 12:10).

  Noi ne-am pierdut de sensul cuvintelor duhovnicesti si le aplicam conventional si lumesc, de aceea le intelegem pe dos.

 5. @ Spesific [?]

  Delirați cu o grație înduioșătoare…
  Dar cred că vă simțiți bine în pielea dvs. (și cred că nici dracul nu se simte prea rău prin preajmă). Cînd ești atît de isteț, de duhovnicesc și de spesific… oare merită să pierzi timpul cu ageamii virtuali?

 6. E o pilula otravita care nu face parte din folclorul românesc. Stau marturie Sfinti, Martiri si milioane de Eroi români care si-au jertfit viata.

 7. @ Mircea (Iertați majuscula!)

  Dar din folclorul cui face parte? Și ce-au de-a face sfinții și eroii? Dacă aveți un frate deștept sau virtuos, nu înseamnă că dvs. nu puteți fi prost sau păcătos. Una-i una și alta-i alta. Ca și ticăloșia, sfințenia ține de ins, nu de tot neamul lui. Sau vi se pare cumva că halul în care sîntem astăzi reprezintă bilanțul „sfințeniei românești”?

 8. D-ta ori esti naiv ori te faci ca nu intelegi cand ti se spune ca Romania a avut una dintre cele mai performante structuri represive din lume, in comunism, lucru confirmat de servicii puternice din tari astazi aliate, care a inceput sa arda cu un alt combustibil, dupa 1989, ba a si continuat sa recruteze, chiar daca altfel. Nici macar eu n-am putut sa fac nimic atunci, chiar daca vorbesc rusa 🙂

  • Aceia fac parte din Romania, sunt romani?Eu cred ca sunt genele alele recesive ale Romaniei si neamul nu face alceva decat le izoleaza daca poti vedea,dumneata daca vrei sa te vindeci ai nevoie de antidot.Cauta pana mai este lumina!

 9. Spesific, daca ai fi cercetat scripturile cu Duhul sfintilor parinti nu a lui Tom si Jerry,ai fi aflat cu mirare ca parasul este constiinta noastra care ne pîrăşte de fiecare data cand gresim,păcătuim si impacarea este de fapt vindecarea, nu îndreptatirea.Calea este viata, deci toata viata sa ne impacam.Daca ai fi avut smerenie si dragoste pt.aproapele nu te faceai de ras dar nu e tîrziu de aceea avem spovedanie.Litera scripturi (parasul) in cazul de fata ti-a jucat feste si ai pierdut sensul duhovnicesc pentru ca ai interpretat sectar, dupa mintea,logica ta si atunci da, in cazul asta intelegi conventional,lumesc si pe dos.

  • Constiinta noastra nu ne paraste, ea ne impovareaza, cel care ne paraste este diavolul. Desi, in mod fortat, am putea spune si despre constiinta ca este „paras”, dar asa, pe ocolite si prin multe analogii.
   Direct insa,pentru constiinta sunt alte cuvinte in Scriptura, de exemplu atunci cand Dumnezeu ne-a spus sa nu purtam poveri in ziua sambetei.
   Imi pare rau ca iar te smintesc, si vei zice ca sunt de la pocaiti, adventisti, sau aia de mai tin sambata. Dar „sambata” ortodocsilor nu e aceeasi cu cea a altor culte si ar trebuie sa stii ce semnifica duhovniceste pentru voi, „ortodocsii”, „ziua sambetei”. Dar, tu, baiatule, ai citit din Sfintii Parinti doar trei cuvinte si fiecare cuvant din alt sfant, evident.
   Du-te si mai „contemplatie”!

 10. Mircea,nu era pilula otravita era antidotul la rastalmacirea lui Spesific.Sincer, domnul Codrescu a fost finut si hazliu cu mustrarea.,,Delirare induiosatoare,, este un diagnostic specific romanesc pentru rastalmaciri si istetimi din astea,in care se poate vedea mila ,scuza prin induiosare.Dar Adevarul trebuie spus cu subiect si predicat.Sa nu te oftici, si domnul Patapievici ne-a aratat cadavrul din debara, insa ce sa facem, iaca asteptam cu el in valea oaselor pana ne va creste un trup nou.

 11. @razvan codrescu,

  „Fa-te frate cu dracul” nu inseamna a te insoti cu el la rautate, sau a-i face pe plac, ci a te numi pe tine insuti fratele lui, din cauza rautatii tale si a petrece in aceasta smerenie pana iesi din aceasta viata si ai trecut „puntea”, adica te-ai vazut in rai.

  Sfantul Siluan Athonitul a fost invatat de Iisus sa-si tina mintea in flacarile iadului si sa nu deznadajduiasca(raiul, evident). Eshaton inseamna a ne cobori impreuna cu Hristos la iad, pentru ca de acolo trebuie sa iesim impreuna cu El.

  „Si ne izbaveste de cel rau”, unde cel rau sunt eu si nimeni altul.

  ” Astfel zice Domnul : blestemat sa fie omul care se increde in om ” ( Ierem. XVII, 5 )…Pazeste-te pana si de tine, ca de cel mai mare vrajmas ce te ataca…Pazeste-te de ganduri ce par a aduce sfintenie si de ravna fara socoteala, despre care alegoric zice Dumnezeu : ” Luati seama de proorocii mincinosi, cari vin la voi in haine de oi, iar inlauntru sunt lupi rapitori, din roadele lor ii veti cunoaste ( Mt. 7, 15)”.
  (Nicodim Aghioritul)

  P.S. Din vechime romanul s-a facut frate de cruce cu dracul, asa de mult s-a lipit de el. Ce mi-i romanul, ce mi-i dracul, „tot un drac” ar zice unii!
  De aceea, cand incepe omul a mirosi a iad, tu tre’ sa-i spui: da, frate, ceva „de sufletul dracului”.
  Insa nu vreau sa spun, feri-m-a, ca omul e drac, sau frate cu el pe bune, ci doar ca „trebuie să facem pe dracu-n patru”, caci „numai cu dracul o scoatem la căpătâi”.

  Sa aveti o zi senina si cu pace!

 12. Doamne fereste sa te faci frate cu dusmanul mantuirii!Asta ar insemna sa fiu smecher,lingusitor,mincinos,viclean,sa fac compromisuri ca sa-mi realizez un scop si apoi,la ce sa ma astept?la pedeapsa lui Dumnezeu.Dar de ce nu ne-am face frate cu Domnul,ca sa ne ajute sa biruim in orice incercare?Daca este cu adevarat crestin te tii de Dumnezeu in orice necaz ai avea si-n orice ti-ai dori.Cine a scos astfel de vorbe prostesti,dracesti,e clar ca era un necredincios.

 13. Numai cine află adevărul poate deveni liber!
  Dacă-l crezi pe evreul Iisus, așa cum spune evreul Ioan 8:31, 32, asta nu înseamnă că ești liber. Nu, nu sunteți liberi nici voi, nici iudeii cărora le sunt adresate aceste cuvinte, aceste sfaturi. Ca să devii liber, cu adevărat, trebuie să înțelegi acel adevăr, pe care ți-l spune cineva. Chiar adevărul aflat singur, stând de vorbă cu Sântio, Creatorul, nu trebuie să-l impui oamenilor ca adevăr.
  Eu știu câteva adevăruri, pe care vi le-am spun și le mai spun încă, pe saitul meu de feisbuc. Foarte mulți cred sau nu cred; e treaba lor. Unii cer explicații. Dacă dau explicații, înseamnă că vreau să mă fac crezut sau înțeles, ceea ce nu este bine!
  Ce rost are să schimbați o credință cu alta?

 14. Lumea celor care se fac frati cu dracu pentru a trece puntea este si lumea celor care cred ca a te caca in scaldatoare este un semn de protectie divina neconditionata.
  Expresia mai circula inca „in popor” si ma mira faptul ca preotii nostri, responsabili si pentru luminarea morala a respectivului popor, nu purced la dezmeticirea acestuia.
  Vorba asta nelegiuita imi vine a crede ca a fost raspandita printre romani, de folcloristii de la Moscova.
  In Bielorusia, dupa 1922, an in care au fost executati 60000 de crestini opozanti ai politicii staliniste, s-a consemnat raspandirea unor expresii menite sa modifice viziunea etnicilor ruteni asupra creatiei si valorilor morale crestine.
  Injuraturile cu referire la Hristos, Dumnezeu si Paste sunt raspandite in toate tarile care au apartinut spatiului de dominatie sovietica. Oocidentalii, asa pacatosi cum sunt, nu prea injura sau injura moale.

 15. „Unde dai și unde crapă.” Domnu Răzvan n-ați înțeles, vremile spun ca puntea nu mai are nici o relevanta, este doar pretextul, frăția nefartatului este cautata doar asa de sanchi , poate de un selfie sau ceva ca e cool și da bine în social media. Pe „Cultura vieții ” o poza la un articol face cat o mie de cuvinte. Pe o pancarta în mana unui participant la un marș gay scrie „I bet hell is fabulous „. Și ca sa închei tot o zicere de data asta nu proverb ci cugetare a unui sfânt „În mintea strâmbă și adevărul se strâmbă „.

 16. Noul superior ierarhic al Ordinului Jezuit, Arturo Sosa , supranumit si Papa Intunecat, a reusit sa il contrarieze pe Papa Francisc, declarand public ca Satana nu exista !
  Arturo Sosa este covins ca Evanghellile nu redau fidel conceptiile lui Iisus.
  Reputat feminist si adept al parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex, sustinator fervent al migratiei in Europa, Sosa se revendica a fi de orientare marxist-progresista.
  Credinciosii catolici traditionalisti se tem ca atitudinea acestuia are legatura cu miscarea de dezbotezare ce se extinde in Italia si de eliminare de catre unii preoti a formulei (angajamentului) „te lepezi de Satana”, din corpul Slujbei de Botez.
  Una din sursele informatiei – http://fr.timesofisrael.com/la-hierarchie-catholique-sinterroge-sur-la-nature-du-diable/

 17. Fratia nefartatului la noi are alte umbre.Mi-aduc aminte de raposatul vladica Nicolae Corneanu din anii studentiei,de galsul sau mieros si pacifist care interzicea cu desavarsire in prezenta lui sa voebesti de moarte si diavol, nu cumva sa devina o miscare aceste teme si omul sa se lumineze.Bun este lampasul iluminismului, curentul antihristic Atotomul!

 18. Umbla vorba printre preotii catolici ca de fapt Sosa urmeaza sa propuna interzicerea procedurilor de exorcizare.
  In sensul acesta este privita si interventia preotului jezuit Sante Babolin, care a tinut sa precizeze ca diavolul nu ii ataca pe cei botezati. Paradoxal insa, din 2006 pana la iesirea la pensie acesta a procedat la exorcizarea a 2300 de persoane.
  In aprilie 2016, Vaticanul a organizat pentru al XI lea an cursuri de exorcizare.

  http://fr.radiovaticana.va/news/2016/04/06/une_universit%C3%A9_romaine_organise_un_cours_sur_lexorcisme/1220824

Comentariile sunt închise.