Biserica din Vința este încă în primejdie. Continuăm campania pentru salvarea ei

258 de ani de istorie și o la fel de veche și valoroasă operă de pictură murală sînt în primejdia de a fi înghițite de ape și mîl la Vința, în Alba. Exploatarea minieră Roșia Poieni a decis ieri să dea drumul la barajul de decantare, iar asupra bisericii Sf. Mihail din Vința s-au năpustit apele reziduale. Nivelul apei a crescut cu 50 de centimetri și, pe măsură ce va mai crește, va compromite operațiunile de salvare ale bisericii, demarate luna trecută. Peste toate, au început și ploile. Ieri a fost una cu gheață, care a trecut prin acoperișul șubred. Tot ieri s-a întîmplat și un lucru bun: a fost semnat, într-un tîrziu, contractul dintre firma CupruMin, care finanțează desfacerea bisericii și transportul ei la muzeul ASTRA din Sibiu, și o firmă de restăurări. Abia de-acum vor veni banii și pentru pictorii și restauratorii care au început lucrarea de decopertare a picturii pe zi încă 30 Iulie și care, din pricina lipsei finanțării, s-au tot schimbat.

Pe scurt, nu mai este timp prea mult pentru salvare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, pictura va fi gata de transport în cîteva săptămîni. Să sperăm că va mai rezista și bisericuța sub presiunea apelor reziduale.

Continuăm, plini de nădejde și cu multă rugăciune, campania Asociației ROST pentru strîngerea de fonduri necesare pentru reconstrucția bisericii și restaurarea ei în muzeul în aer liber de la Sibiu. Pentru această a doua etapă ne bazam exclusiv pe donații și sponsorizări. Nici CupruMin, nici ASTRA nu vor putea acoperi cheltuielile pentru ca în biserică să se poată sluji din nou. Societatea civilă creștină estte chemată să pună umărul.

Pînă azi s-au adunat 55.000 de lei din cei 350.000 de lei necesari. Ideal ar fi să adunăm și restul pînă la finalul lui Septembrie. Frați creștini, haideți să facem cu toții un efort pentru a păstra în patrimoniul național această comoară a ortodoxiei și a culturii țărănești!

Toți donatorii vor fi cinstiți drept ctitori și pomeniți la slujbele bisericii. Iar cei care vor dona de la 500 de lei în sus, vor primi cîte un album cu splendidele picturi murale din bisericuță, semnate de Simion Silaghi Sălăgeanu de la Abrud acum mai bine de două veacuri.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost