De ce pe buletinele de vot la referendum apare întrebarea „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?“

Sunt de acord că întrebarea de pe buletinele de vot de la referendumul pentru căsătorie din 6-7 octombrie nu este deloc clară și dă loc la interpretări.

Problema e că asta e legea. Mai exact, legea nr 3/2000, legea referendumului, spune clar la articolul 7, alineatul 1, următoarele:

Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin „DA“ sau „NU“ la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?“ (sursa)

Merită precizat că în anul 2000, când a fost adoptată legea referendumului, președinte era Emil Constantinescu în timp ce Liviu Dragnea era un mare anonim.

Dar să mergem mai departe și să vedem despre ce lege de revizuire a Constituției României e vorba. Pentru asta apelăm la Monitorul Oficial al României cu nr 798 de marți, 18 septembrie 2018 unde a fost publicată legea în forma aprobată de Parlament:

După cum vedeți, nu e vorba de nici o conspirație, nu e vorba să votăm grațierea lui Dragnea sau cine știe ce alte propuneri de dezincriminare a faptelor de corupție sau a traficului de influență. Vom vota doar modificarea alineatului (1) al articolului 48 din Constituția României din forma actuală:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”,

în:

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Ieșiți cu încredere și votați DA la referendum!


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost