Senatorul AUR, Sorin Lavric: Sunt onorat ca la un secol de la nașterea lui Valeriu Gafencu să-i pot pronunța numele sub bolta Senatului României

Senatorul AUR, Sorin Lavric, a adus, miercuri, în Parlamentul României, un omagiu lui Valeriu Gafencu, figură legendară din universul carceral românesc, la 100 de ani de la naștere.

Redăm integral declarația senatorului Sorin Lavric despre Valeriu Gafencu:

„Pe 24 ianuarie s-a împlinit un secol de la nașterea lui Valeriu Gafencu, o figură legendară din universul carceral românesc. Este considerat simbolul jertfei creștine. Vârât la închisoare la 20 de ani, nu va mai ieși de acolo, murind la 31 de ani, pe 18 februarie 1952. În clipa morții, Gafencu se afla într‑o stare de grație pe care martorii au considerat‑o ca fiind atinsă de sfințenie.

S-a născut în satul Sângerei din Basarabia și fost coleg de clasă, la liceul „Ion Creangă” din orașul Bălți, cu Eugen Coșeriu, viitorul lingvist de renume internațional. Iată ce înseamnă despicarea imprevizibilă a destinelor: unul a făcut școală filologică la Tübingen, în Germania, altul a murit de TBC în penitenciarul de la Tîrgu Ocna.

Sub unghi spiritual, Valeriu Gafencu a fost plămada mistică cea mai convingătoare. E îndeajuns să-i privim fotografiile ca să simţim cum vîna credinței îi răzbate din chip. În totul, un cap frumos, de transfigurare mistică.

Sunt onorat că azi, la un secol de la nașterea lui Valeriu Gafencu, îi pot pronunța numele sub bolta Senatului României”, a declarat, miercuri, senatorul AUR, Sorin Lavric.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Senatorul AUR, Sorin Lavric: Sunt onorat ca la un secol de la nașterea lui Valeriu Gafencu să-i pot pronunța numele sub bolta Senatului României”

  1. FELICITÀRI Domnului LAVRIC! SINCERE FELICITÀRI!

    Când dânsul si echipa AUR, în frunte cu Dl. Claudiu Târziu au intrat în parlament, a fost pentru prima oarà când, dupà mineriada din 1990 si dupà ce am pàràsit tara abandonând lupta împotriva comunistilor si neo-comunistilor, mi-am dat seama cà am gresit si poate cà era mai bine sà ràmân acolo si sà continui si eu lupta în Romania, asa cum au fàcut si o fac ei.

    CINSTE LUI, CINSTE lui, D-lui LAVRIC!

    Zi bunà si Doamne’ajutà!
    ASA SÀ VÀ AJUTE DUMNEZEU !

    Marian Costache
    Montréal, Canada

  2. Memoria acestor mari români și sfinți ai neamului nu trebuie măturată sub preș.
    Făclia trebuie pusă în sfeșnic, pentru a lumina celor din întuneric.

Comentariile sunt închise.