Senatorul Claudiu Târziu (AUR), vizită oficială în Republica Moldova. Prima oprire, la Episcopia Basarabiei de Sud

Senatorul Claudiu Târziu a început, joi, o vizită oficială în Republica Moldova, în dublă calitate de senator și de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

După cum a anunțat într-o postare pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu a vizitat, joi, Episcopia Basarabiei de Sud, unde a fost primit de Preasfințitul Părinte Veniamin. Totodată, senatorul Claudiu Târziu a vizitat Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

„Ieri, de Buna Vestire, mi-am început prima vizită oficială în Republica Moldova, în dubla calitate de senator și de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat. A fost o primă zi încărcată și obositoare – am ajuns la Cahul după cinci ore de mers cu mașina – însă spectaculoasă și memorabilă.

La scurt timp după sosirea în Cahul, am vizitat Episcopia Basarabiei de Sud, unde am fost primit de Preasfințitul Părinte Veniamin. Cu Preasfinția Sa am discutat despre respectarea drepturilor și libertăților credincioșilor, necesitatea edificării unei Catedrale episcopale la Cahul, dar și despre stadiul lucrărilor de construcție la Catedrala-mausoleu de la Cania și de la Mănăstirea Eroilor de la Țiganca (raionul Cantemir).

Prima zi a vizitei mele în statul românesc de dincolo de Prut a continuat la Consulatul General al României la Cahul, aici purtînd discuții cu consulul general Anca Corfu și consulul Ionel Novac inclusiv despre inițiative de modificare a legii cetățeniei române.

Am vizitat, de asemenea, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, rectorul Sergiu Cornea și prorectorii Ludmila Chiciuc și Ion Ghelețchi fiind gazde minunate. Cu domniile lor am discutat, printre altele, despre posibilitatea înființării în Cahul a unui Institut European de Cercetare dedicat Basarabiei de Sud, dar și despre cooperarea Universității cu Episcopia Basarabiei de Sud și Biserica Ortodoxă Română.

În ultima parte a zilei de ieri, am fost invitatul primarului din Cahul, Nicolae Dandiș. Pe agenda discuției cu edilul municipiului au fost: necesitatea înființării aici a unei filiale a Institutului Cultural Român din Chișinău, finalizarea lucrărilor de construcție a Teatrului Național „B.P. Hașdeu” din Cahul, oportunitățile de investiție în regiune pentru mediul românesc de afaceri.

Precum spuneam, o zi plină de evenimente, în care am fost binecuvîntat să întîlnesc oameni patrioți și deciși, cărora le voi acorda cu bucurie întreg sprijinul meu”, a scris, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost