Senatorul Sorin Lavric, despre părintele Nicolae Steinhardt: Un exemplu puternic de convertire la Creștinism prin suferință. Sunt onorat că îi pot pronunța numele sub cupola Senatului României

Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a evocat, miercuri, în Parlamentul României, pe părintele Nicolae Steinhardt, despre care a spus că reprezintă un exemplu puternic de convertire la Creștinism prin suferință.

În 1960, în mizeria hrubelor de la închisoarea Jilava, Nicolae Steinhardt va trăi revelația convertirii la credința în Hristos, a subliniat senatorul Sorin Lavric.

„Nicolae Steinhardt s-a născut pe 29 iulie 1912 și a absolvit Facultatea de Drept din București.

Coleg de generație cu Noica, Eliade și Cioran, pe care de altminteri i-a imitat în cheie parodică, într-un volum celebru în epocă, Steinhardt a fost un fin comentator al culturii interbelice.

În acei ani, nici un ochi, oricît de înzestrat ar fi fost cu virtuți anticipatoare, nu ar fi putut să-i prevadă schimbarea de destin.

Arestat în 1959, în lotul Noica-Pillat, Steinhardt va fi condamnat la 12 ani de închisoare. Infernul în care va nimeri, în loc să-l ruineze sufletește, îl va ridica pe culmea exaltării mistice.

Mai precis, în 1960, în mizeria hrubelor de la închisoarea Jilava, Steinhardt va trăi revelația convertirii la credința în Hristos. Mai mult, în ziua 15 martie a aceluiași an, va fi botezat de ieromonahul basarabean Mina Dobzeu, în prezența a doi preoți romano-catolici, doi preoți uniți și unul protestant.

După eliberare, va fi tuns în monahism, retrăgîndu-se la mînăstirea Rohia.

Memoriile de închisoare, publicate sub titlul Jurnalul fericirii, sunt o mărturie unică despre puterea de transfigurare a credinței creștine.

Expresie teribilă a metanoiei cristice, jurnalul face cît zece tratate de teologie. Din paginile lui răzbate un fior atât de copleșitor, încât, sub unghi misionar, volumul se numără printre cele mai convingătoare pledoarii făcute religiei lui Hristos.

Sunt onorat că îi pot pronunța numele sub cupola Senatului României”, a spus, miercuri, în Parlamentul României, senatorul AUR, Sorin Lavric.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost