Monseniorul Vladimir Ghika, evocat în Parlamentul României de către senatorul Sorin Lavric (AUR)

Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a evocat, miercuri, în Senatul României, pe monseniorul Vladimir Ghika, pe care l-a caracterizat ca fiind un român autentic, os domnesc și catolic misionar.

Arestat în 1952, Vladimir Ghika le mărturisea camarazilor de celulă că „nimic nu este mai presus decât onoarea de a fi închis pentru Iisus Hristos”, a subliniat senatorul Sorin Lavric.

„Imaginea cu care Vladimir Ghika s-a întipărit în mintea românilor e cea a unui nebun întru Hristos: cu părul alb, lung și răvășit, cu barba deasă și cu degetul arătător îndemnând a dreptate, chipul lui avea ceva din lumina aspră a marilor duhovnici.

Automat, gândul te duce la Ilie Cleopa, Iustin Pârvu sau Arsenie Papacioc.

Botezat în credința ortodoxă, Vladimir Ghika a făcut profesiunea de credință catolică, la 13 aprilie 1902 în Biserica „Sfânta Sabina” din Roma, dar a păstrat toată viața o profundă devoțiune față de valorile ordodoxe.

Celor care îl întrebau de motivul convertirii, le răspundea că devenise catolic pentru „a fi un mai bun ortodox”.

Vorba aceasta nu trebuie înterpretată drept un act de apostazie, ci drept o adâncire mistică în urma căreia, în ființa Monseniorului, cele două biserici apostolicești ajunseseră să se contopească.

Slujirea lui preoțească a cuprins două etape: la Paris, între 1923 și 1939, unde dormea într-o baracă din lemn pe care o schimbase în capelă de rugăciune, și la București, între 1939 și 1954, unde s-a întors din străinătate, pentru a pătimi alături de români.

A fost arestat în plină zi pe Bulevardul Aviatorilor, pe 18 noiembrie 1952, iar în cursul procesului-farsă la care a fost supus, s-a apărat singur, grație formației juridice pe care o avea.

În închisoare, le mărturisea camarazilor de celulă că „nimic nu este mai presus decât onoarea de a fi închis pentru Iisus Hristos”. A murit la infirmeria închisorii Jilava, pe 16 mai 1954.

Os domnesc, român autentic, și, totodată, catolic misionar, Monseniorul a fost beatificat în 2002.

Sunt onorat ca sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Vladimir Ghika”, a spus senatorul Sorin Lavric (AUR).


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Monseniorul Vladimir Ghika, evocat în Parlamentul României de către senatorul Sorin Lavric (AUR)”

  1. Dacă Roma ar renunța la ”inovații” și primatul papal, ar deveni posibilă revenirea catolicilor la dreapta credință. Să nu ne amăgească așa-zisul ”ecumenism” că ortodoxia și romano-catolicismul sunt ”biserici surori” și ”două aripi” ale aceluiași trup înaripat al Bisericii, pentru că nu este nicidecum astfel. Și ceea ce este cel mai îngrijotăror astăzi este deviația din ce în ce mai flagrantă a acestui papă care este dispus să accepte ”căsătoriile” homosexuale și promovează ”toleranța” față de sodomie.
    Faptul că au existat oameni care au suferit în temnițele comuniste care nu au fost ortodocși nu poate spăla păcatele papalității și a devierii de la Adevăr.

Comentariile sunt închise.