Partizanul Gogu Puiu, evocat în Parlamentul României de către senatorul Sorin Lavric (AUR)

Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a evocat, miercuri, în Parlamentul României, pe luptătorul anticomunist Gogu Puiu, prin care- spune senatorul Lavric- bravul neam al macedonenilor și-a arătat vigoarea, cutezanța și spiritul de sacrificiu.

Rezistența armată a macedonenilor din Dobrogea este un episod eroic din istoria României, a subliniat Sorin Lavric.

„Tema declarației mele politice de astăzi este partizanul Gogu Puiu.

Dintre figurile legendare din rezistența armată din Dobrogea, figura lui Gogu Puiu e cu neputință de ocolit.

S-a născut în 1919 în Grecia, de unde din cauza persecuțiilor la care grecii îi supuneau pe macedoneni a venit în 1926 în Cadrilaterul aflat atunci între granițele României.

Abdicarea Regelui și întronarea dictaturii comuniste i-a insuflat idealul luptei împotriva cotropitorilor bolșevici.

Prin Gogu Puiu, bravul neam al macedonenilor și-a arătat vigoarea, cutezanța și spiritul de sacrificiu.

Rezistența armată a macedonenilor din Dobrogea este un episod eroic din istoria României. Chiar dacă relieful nu le oferea un refugiu muntos, haiducii Dogrogei, conduși de Gogu Puiu, frații Fudulea și Gheorghe Filiu, și-au vândut scump pielea, punând pe urmele lor securitatea timp de 3 ani.

Pe 16 iulie 1948, casa în care se afla Gogu Puiu a fost înconjurată de trupele de securitate. După o încleștare de câteva ore, dându-și seama că nu are scăpare, Gogu Puiu s-a sinucis pentru a nu cădea viu în mâna comuniștilor.

Arestată, soția lui, a născut în închisoare o fetiță, al cărei nume, Zoe Rădulescu, îl întâlnim astăzi în rândul urmașilor care, an de an, organizează simpozioane dedicate partizanilor din Dobrogea.

Sunt onorat ca sub cupola Senatului României să pronunț numele lui Gogu Puiu”, a spus, miercuri, în Plenul Parlamentului, senatorul Sorin Lavric (AUR).

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost