Președintele CNCD, Asztalos Csaba: Orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale se realizează prin LEGE, potrivit Constituției

Orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege, a declarat, joi, la RFI, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba.

Într-o discuție la postul RFI despre măsurile pe care Guvernul intenționează să le impună pe criterii sanitare, șeful CNCD a adus o serie de precizări, din perspectiva instituției pe care o conduce.

Astfel, Asztalos Csaba a precizat că măsuri precum accesul persoanelor la teatru sau în restaurante doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse mai întâi dezbaterii publice.

Pe urmă, Asztalos Csaba a subliniat că, potrivit Constituției, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale se realizează prin lege.

„Pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu aceste măsuri. De aceea, ele trebuie dezbătute în public și pregătite de experți din toate zonele, inclusiv din zonele ce țin de drepturile omului.

În primul rând, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege. Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea nr. 55, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și acolo avem reglementări în domeniul economic, reglementări care prevăd că există posibilitatea de limitare sau suspendare a activității unor instituții sau operatori economici.

Întrebarea este dacă această lege conține prevederi suficiente pentru a adopta astfel de măsuri. După care cu ce justificăm acest tratament diferențiat? În zona HORECA vorbesc acum. Dacă cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, dacă sunt contagioși sau nu în momentul în care se infectează și la aceste întrebări trebuie să dea răspuns experții. În măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat”, a declarat, la RFI, Șeful CNCD, Asztalos Csaba.

Constituția României, articolul 53. Restrangerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți

(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrangerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratica. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Președintele CNCD, Asztalos Csaba: Orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale se realizează prin LEGE, potrivit Constituției”

Comentariile sunt închise.