Raport SUA: România, principala sursă a traficului de persoane din Europa. Peste 50% dintre victime sunt COPII. Reacția halucinantă a premierului Cîțu

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane cuprinde date îngrijorătoare cu privire la România, țara noastră fiind principala sursă a traficului de persoane din Europa, jumătate dintre victime fiind copii.

Conform raportului, România rămâne principala ţară sursă a traficului de persoane, sexual şi prin muncă, din Europa.

România nu îndeplineşte standardele minime de eliminare a traficului de persoane, dar face eforturi semnificative în acest sens, se arată în ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane, care include observaţii şi recomandări, anunță Antena3.

Copiii reprezintă aproape 50 la sută dintre victimele traficului din România. Oficialii şi ONG – urile raportează o creştere a recrutării copiilor prin intermediul internetului şi a reţelelor sociale, în timpul pandemiei.

Recomandări adresate României

  • Identificaţi, în mod proactiv, potenţialele victime, în special în rândul celor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil sau copiii din căminele instituţionalizate, prin instruirea ofiţerilor de poliţie şi inspectorilor de muncă privind recunoaşterea indicatorilor de exploatare.
  • Investigaţi şi urmăriţi, în mod viguros, cazurile de trafic în temeiul statutului traficului şi pedepsirea liderilor traficanţi, inclusiv oficialii complice, cu sentinţe penale – închisoare – semnificative
  • Creşteţi semnificativ calitatea serviciilor specializate pentru victime – adulţi şi copii – inclusiv prin instruirea ofiţerilor locali de protecţie a copilului care lucrează cu victimele, asigurându-vă că aceştia dispun de resursele necesare, cum ar fi finanţarea.

Reacția halucinantă a premierului Cîțu

După publicarea raportului, premierul Cîțu a scris pe Facebook că aceste date confirmă, de fapt, eforturile Guvernului privind combaterea traficului de persoane, datorită cărora țara noastră s-a menținut la nivelul 2 de supraveghere.

„Departamentul de Stat al SUA a lansat în cursul zilei de ieri Raportul privind Traficul de Persoane pe anul 2021. După eforturile Guvernului de anul precedent, alături de societatea civilă, România rămâne pe Tier 2 Watch List. Adică se menține pe lista de supraveghere la nivel 2.

Problema traficului de persoane este o prioritate pentru Guvern. Avem soluții pe care le vom urmări și coordona integrat de la nivelul Cancelariei. Mă voi asigura că sincopele existente sunt rezolvate în cel mai scurt timp și eficient mod.

Vreau să le transmit tuturor românilor, dar și specialiștilor, că nicio suspiciune de exploatare nu trebuie ignorată și trebuie tratată cu maximă seriozitate.

Traficul de persoane și exploatarea trebuie combătute în România. Este nevoie de un efort integrat din partea tuturor instituțiilor. Trebuie să ne asigurăm că nicio persoană vulnerabilă nu mai devine victimă”, a scris, pe Facebook, premierul Florin Cîțu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Raport SUA: România, principala sursă a traficului de persoane din Europa. Peste 50% dintre victime sunt COPII. Reacția halucinantă a premierului Cîțu”

  1. Sa adopte legea sigurantei cetateanului ca componenta majora a sigurantei nationale si atunci traficul de persoane va intra sub incidenta altor legi , cu alte pedepse penale , sub atributia altor institutii specializate si totul va devenii altfel , responsabilitate , lege penala adecvata si institutii performante , restul sunt doar ” declaratii politruce ” fara fapte.

Comentariile sunt închise.