Cărbunele, principala sursă de producere a energiei electrice în România, duminică. De ce să închidem minele?

Cărbunele a fost principala sursă de producerea a energiei electrice în România, duminică, 19 septembrie, fapt ce ar trebui să determine autoritățile să reanalizeze decizia de a închide minele românești, conform angajamentelor luate față de UE, sau de a păstra această resursă națională, cel puțin ca soluție la scumpirile determinate de liberalizarea pieței de energie electrică.

Cărbunele, principala sursă de producere a energiei electrice

Duminică dimineaţă, cărbunele era principala sursă de generare a energiei electrice, acoperind 27% din producţia totală la nivel naţional, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate pe site-ul Transelectrica, anunță ȘtiriTVR.ro.

Potrivit sursei citate, duminică, la ora 9:00, cărbunele asigura 1.198 de MW, acoperind 27,01% din totalul producţiei. Urmează energia hidro – 26,52%, nucleară – 23,40%, hidrocarburi – 10,80%, eolian – 7,53%, fotovoltaic – 3,68% şi biomasa – 47 MW.

Consumul total al ţării era, la ora menţionată, de 5.430 MW, producţia – 4.388 MW, diferenţa de 1.042 MW reprezentând importuri. Pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, preţul energiei cu livrare duminică are o medie de 479 lei pe MW, cu un vârf de 941 lei pe MWh între orele 20:00 şi 21:00.

Context

Facturile la energie electrică au explodat în ultima perioadă, piața fiind afectată atât de liberalizare, cât și de programul european „Green Deal”, după cum a relatat RostOnline.

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie, după ce piața energiei a fost liberalizată la 1 ianuarie 2021.

În plus, deja se simt efectele programului „Green Deal”, pactul european la care a aderat și România și în urma căruia centrala Mintia a fost deja închisă, o decizie similară fiiind preconizată și pentru Complexul Energetic Oltenia.

Pe de altă parte, încă din luna februarie, partidul AUR a solicitat renegocierea cu Comisia Europeană (CE) a Pactului Ecologic (Green Deal), astfel încât România să nu mai fie obligată să închidă minele și să lase pe drumuri mii de oameni.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost