Cărbunele, principala sursă de producere a energiei electrice în România, duminică. De ce să închidem minele?

Cărbunele a fost principala sursă de producerea a energiei electrice în România, duminică, 19 septembrie, fapt ce ar trebui să determine autoritățile să reanalizeze decizia de a închide minele românești, conform angajamentelor luate față de UE, sau de a păstra această resursă națională, cel puțin ca soluție la scumpirile determinate de liberalizarea pieței de energie electrică.

Cărbunele, principala sursă de producere a energiei electrice

Duminică dimineaţă, cărbunele era principala sursă de generare a energiei electrice, acoperind 27% din producţia totală la nivel naţional, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate pe site-ul Transelectrica, anunță ȘtiriTVR.ro.

Potrivit sursei citate, duminică, la ora 9:00, cărbunele asigura 1.198 de MW, acoperind 27,01% din totalul producţiei. Urmează energia hidro – 26,52%, nucleară – 23,40%, hidrocarburi – 10,80%, eolian – 7,53%, fotovoltaic – 3,68% şi biomasa – 47 MW.

Consumul total al ţării era, la ora menţionată, de 5.430 MW, producţia – 4.388 MW, diferenţa de 1.042 MW reprezentând importuri. Pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, preţul energiei cu livrare duminică are o medie de 479 lei pe MW, cu un vârf de 941 lei pe MWh între orele 20:00 şi 21:00.

Context

Facturile la energie electrică au explodat în ultima perioadă, piața fiind afectată atât de liberalizare, cât și de programul european „Green Deal”, după cum a relatat RostOnline.

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie, după ce piața energiei a fost liberalizată la 1 ianuarie 2021.

În plus, deja se simt efectele programului „Green Deal”, pactul european la care a aderat și România și în urma căruia centrala Mintia a fost deja închisă, o decizie similară fiiind preconizată și pentru Complexul Energetic Oltenia.

Pe de altă parte, încă din luna februarie, partidul AUR a solicitat renegocierea cu Comisia Europeană (CE) a Pactului Ecologic (Green Deal), astfel încât România să nu mai fie obligată să închidă minele și să lase pe drumuri mii de oameni.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost