Fostul deținut politic, Grigore Pepene (96 de ani), prezent, marți, la comemorarea de la fosta colonie de muncă de la Baia Sprie

Marți, 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, a avut loc comemorarea foștilor deținuți politici închiși, în anii ’50, în colonia de muncă de la Baia Sprie, la eveniment fiind prezent și fostul deținut politic Grigore Pepene, astăzi în vârstă de 96 de ani.

Grigore Pepene, născut în Vrancea, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în anii ’50, pentru că a luptat ca partizan în munți împotriva regimului comunist, scrie Ziarul MM.

În fața mulțimii adunată la troița și paraclisul închinat deținuților anticomuniști din Baia Sprie, Grigore Pepene a vorbit despre câteva din cele petrecute aici în anii de tristă amintire.

Fostul deținut și-a amintit de momentul când preoții au fost băgați la izolare, pentru că au sărbătorit Învierea Domnului, în timp ce se aflau în subteran.

„Dacă i-au băgat la izolare, ce au câștigat? Au câștigat o grevă de 10 zile, că noi am intrat în grevă, am spus gata. La stânca de sus, cum urci spre mină, ne-au scos noaptea, dormitor cu dormitor, și ne-au dus în fața plutonului de execuție. Noi am spus că o să tragă, dar nu ieșim din grevă, întâi să iasă preoții, să-i vedem, și pe urmă ieșim și noi. Și n-am ieșit. 10 zile n-am mâncat nimic. Au ieșit vreo trei, patru, dar oameni bolnavi”, a povestit Grigore Pepene.

El și-a amintit și de uciderea unui preot, doar pentru că acesta s-a apropiat prea mult de gard, ca să arunce resturile de la niște cartofi.

„A fost un preot înainte împușcat. De ce? Îl dăduse la bucătărie și au curățat cartofi și unde să arunce? Acolo, lângă stâlp, gardul era chiar acolo. Ăla din tunel l-a și ciuruit. Nevinovat, nu trecuse dincolo de sârmă, doar că s-a apropiat. Așa era ordinul. Banditul trebuie să moară, nouă nu ne spunea deținut sau pe nume. Măi banditule!”, își amintește Grigore Pepene.

Într-un final, acesta a fost eliberat de comuniști în anul 1960, după 10 ani de suferință și umilințe.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Fostul deținut politic, Grigore Pepene (96 de ani), prezent, marți, la comemorarea de la fosta colonie de muncă de la Baia Sprie”

Comentariile sunt închise.