Oastea cerească de eroi, martiri și sfinți români și-a mai adăugat un nume: Marcel Petrișor

Astă noapte, oastea cerească de eroi, martiri și sfinți români și-a mai adăugat un nume: Marcel Petrișor. Ce om a fost acesta! Ce mare prieten am pierdut!

Născut pe 13 aprilie 1930, la Ocișor (Hunedoara), Marcel Petrișor a fost scriitor, deținut politic anticomunist vreme de 13 ani, supraviețuitor al Casimcăi – Jilavei, loc de exterminare pentru luptătorii anticomuniști, președinte al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuți Politici Luptători Anticomunişti, președinte al Senatului Asociației ”Rost”.

Ne-am cunoscut în 1995, iar de atunci am legat o prietenie nedezmințită în veac. Este unul dintre „Cei 13 care m-au salvat” (vezi volumul cu acest titlu, apărut în 2018, la Ed. Rost, București).

A suferit mult în ultimii ani, dar mai ales din decembrie 2020 încoace. Am tot sperat că își va reveni. Și prin primăvară s-a și întîmplat, pentru o scurtă perioadă. Am zis atunci că este una dintre minunile pe care le-a făcut Dumnezeu cu el de-a lungul vieții. Și a fost. Din păcate, n-a durat.

Azi, la ora 12.00 va fi depus la biserica Sfinții Împărați de la Piața Muncii! Va rămîne acolo pana vineri în jurul orei 4.00! Vineri dimineața, la ora 10.00, va ajunge în satul natal, Ocişor, jud. Hunedoara, (la biserica pe care a ctitorit-o), iar la ora 14.00 va avea loc slujba de înmormîntare!

Dumnezeu să-l numere cu drepții Lui!

**

În acest ceas al despărțirii, vă îndemn să citiți cel puțin un interviu pe care mi l-a acordat pentru Formula As, al cărui link îl voi pune la comentarii. De asemenea, puteți găsi numărul din revista Rost ce i-a fost dedicat cu ani în urmă. Îl veți putea cunoaște mai bine.

Interviurile pentru Formula As sunt disponibile aici și aici.

Articolele dedicate lui Marcel Petrișor în Rost sunt disponibile aici și aici.

Numărul 50 (aprilie 2007) al revistei Rost, pe care i l-am dedicat lui Marcel Petrișor, este disponibil aici.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Oastea cerească de eroi, martiri și sfinți români și-a mai adăugat un nume: Marcel Petrișor”

Comentariile sunt închise.