Program de guvernare USR: Sancționarea refuzului de vaccinare și obligativitatea certificatului sanitar pentru toți angajații, printre propuneri

Programul de guvernare- pe care premierul desemnat, Dacian Cioloș (USR), urmează să-l prezinte, luni, în Parlament- propune din start o segregare a populației pe criterii sanitare, cu anularea restricțiilor pentru vaccinați, respectiv cu sancțiuni pentru cei care refuză vaccinarea sau, în cazul medicilor, care promovează mesaje anti-vaccinare.

Primul punct prevăzut în programul de guvernare USR se intitulează „Criza sanitară- măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei” și propune măsuri pe termen scurt, mediu și lung.

„Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze științifice și raționale și să aibă curajul de a sancționa refuzul de vaccinare și de a lua toate măsurile ca cei vaccinați să revină la o stare normală a lucrurilor”- se precizează încă din primele rânduri ale documentului.

Programul USR propune un Pact național pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societății civile și cultelor.

Planul de măsuri vizează, printre altele:

  • Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz. (Termen: 30.11.2021)
  • Sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare. (Termen: 30.11.2021)
  • Plan de ridicare a restricțiilor de acces și circulație strict condiționat de rata de vaccinare a populației eligibile într-o comunitate, pe lângă rata de incidență. (Termen: 30.10.2021)
  • Eliminarea indemnizatiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate. (Termen: 30.10.2021)
  • Implicarea societății civile în promovarea vaccinării, prin crearea unui fond din care să fie finanțate proiecte de promovare a vaccinării în comunitățile cu rată redusă de vaccinare. (Termen: 30.11.2021)

În guvernul Cioloș, fostul ministru al Sănătății în guvernul Cîțu, Ioana Mihăilă, ar urma să revină la conducerea Ministerului Sănătății.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Program de guvernare USR: Sancționarea refuzului de vaccinare și obligativitatea certificatului sanitar pentru toți angajații, printre propuneri”

Comentariile sunt închise.