Barometrul vieții religioase 2021. Aproape 90% dintre români CRED în Dumnezeu. Biserica și problema vaccinării

Mai cred românii în Dumnezeu, trebuie Biserica să se implice în problema vaccinării, este religia incompatibilă cu apartenența la Uniunea Europeană- sunt doar câteva din întrebările la care găsim răspuns în Barometrul vieții religoase, dat publicității joi, 16 decembrie.

Cercetarea a fost realizată de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și Centrul de Cercetări Sociologice LARICS.

„Dumneavoastră, indiferent ce confesiune sau religie aveți, credeți în Dumnezeu?”– la această întrebare, 89,8% dintre respondenți au oferit un răspuns afirmativ.

 

În ceea ce privește participarea la slujbe religioase, doar 23,4 % dintre respondenți au spus că merg săptămânal la biserică, în timp ce 31,2 % au mărturisit că ajung la biserică doar ocazional, la anumite sărbători.

Pentru 42,9 % dintre persoanele care au răspuns la întrebări religia este extrem de importantă.

Cum credeți că este poporul român astăzi, din punct de vedere al religiei?

Cei mai mulți respondenți, respectiv 40%, consideră că poporul român este în prezent mai puțin religios decât în perioada comunismului, în timp ce 27,8% consideră că poporul român este mai religios în prezent, comparativ cu perioada comunismului.

Biserica și problema vaccinării

„Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării pentru că nu este treaba ei”- 57% dintre respondenți s-au declarat total de acord cu acest enunț, mai degrabă da (16,7%), mai degrabă nu (15,9%), iar 9,9% se declară în dezacord total cu afirmaţia.

„Este normal ca Biserica să recomande credincioşilor să se vaccineze împotriva COVID-19”- 22,4% dintre respondenți sunt total de acord cu această afirmație, în timp ce 34,7% se declară în dezacord total cu afirmaţia.

„Vaccinarea este o alegere a fiecăruia şi nu are nicio legătura cu cât de credincios eşti sau ce religie ai”- un procent de 71,2 % dintre români sunt total de acord cu această afirmație.

„Biserica ar fi trebuit sa recomande credincioşilor să refuze vaccinul”- 60,0% se declară în dezacord total cu aceasta afirmaţie.

„Oamenii credincioşi nu ar trebui să se vaccineze”- 63,8% dintre respondenţi au spus că sunt total împotriva acestei afirmaţii.

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 03 decembrie – 14 decembrie 2021.

Volumul eșantionului a fost de 1001 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de18 ani și peste 18 ani. Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București. Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Barometrul integral este disponibil aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost