Preotul Sorin Grecu a trecut la Domnul. Părintele a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei, în 1990

Părintele Sorin Grecu, preotul care în 1990 a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei, a trecut la Domnul.

Statuia lui Lenin a fost dată jos de pe soclul din faţa Casei Presei în martie 1990, la câteva zile după ce preotul Sorin Grecu şi-a început protestul, notează ȘtiriTVR.ro.

„A durat vineri, sâmbătă, duminică şi luni la ora 10 şi 27 de minute l-a dat jos. Aveam impresia că se fac că muncesc. Cum să fie greu să dai o statuie de şapte tone, când o biserică se surpa într-o noapte şi a doua zi erau flori pe iarbă?” spunea atunci preotul Grecu, potrivit sursei citate.

Protestul său nu a fost bine primit de regimul care se instalase la Bucureşti după căderea comunismului. De aceea, după doi ani a decis să plece din ţară, în Marea Britanie, unde a cerut azil politic, care i-a fost acordat în 1992. Începea un lung exil, iar până în anul 2003 nu a putut vizita România.

Într-un interviu acordat în urmă cu 7 ani pentru publicația „Liber în Teleorman”, părintele Grecu mărturisea:

„Am urmat ceea ce părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa m-a învațat și inspirat. Tăria de a mărturisi credința în Dumnezeu, curajul în fața tuturor acelora care se credeau puterea supremă și, nu în ultimul rând, apărarea drepturilor tuturor celor care nu aveau tăria sau curajul de a riposta la persecuțiile fizice sau morale”.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost