Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. Răspunsul oferit de premierul bulgar și tăcerea de la Palatul Victoria din București

Rusia solicită ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria, a anunțat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, aceasta fiind una dintre garanţiile pe care Rusia le cere Occidentului pentru securitatea sa.

Moscova a cerut garanţii din partea NATO, potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări, a informat Reuters, citată de Agerpres.

Răspunsul Bulgariei nu a întârziat să apară, premierul Kiril Petkov făcând, vineri, o declarație de la tribuna Parlamentului.

„De la această tribună, vreau să precizez: Bulgaria este un stat suveran şi a făcut de multă vreme alegerea de a deveni membră a NATO. Ca atare, noi decidem singuri cu privire la organizarea apărării ţării noastre în coordonare cu partenerii noştri”, a declarat şeful guvernului bulgar.

Până la ora transmiterii acestei știri, premierul român, Nicolae Ciucă, general în rezervă, nu a făcut nicio declarație privind acest subiect, singura reacție din partea României fiind un comunicat de presă transmis de Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).

„Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune și lipsite de orice fundament declarațiile Ministerului de Externe al Federației Ruse privind prezența militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

MAE reamintește că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv.

Solicitarea ca postura forțelor NATO în toate statele Alianței care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerințelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021.

Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici”, se precizează în comunicatul transmis de MAE.

În plus, Administrația Prezidențială a anunțat, vineri, că președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. Răspunsul oferit de premierul bulgar și tăcerea de la Palatul Victoria din București”

  1. Fiecare in functie de analiza sa intelege ce vrea din aceasta declaratie a premierului Bulgar , dar orice om de bun simt statornic de cateva generatii in Romania , avand in vedere experienta de cateva generatii cu Bulgaria , privind preluarea unui teritoriu romanesc ” Cadrilater ” dupa primul razboi mondial , in urma altor ” intelegeri pitoresti ” din vremea de atunci , intelegem un singur aspect , conform intelepciunii romane ” Ce naste din pisica soareci mananca ” si atunci , cum ne putem imagina ca Bulgaria care este un stat slav prin istoric , vorba , origine si aliante va fii impotriva altui stat slav ” tatuc de sute de ani in zona ” , dam la o parte relatiile economice de baza Rusia – Bulgaria , PRIVIND GAZUL NECESAE EXISTENTEI DE ZI CU ZI A CETATEANULUI BULGAR SI A STATULUI BULGAR IN ESENTA ” Cand eram copii se juca , ” Piua ” adica arunc catre tine si daca este prost o primesti . De aceea declaratia premierului bulgar este de fapt o ” declaratie provocatoare ” pentru premierul roman , repet ca simplu cetatean ” turmentat ” , privind intrarea in ” PIUA ” , daca esti prost . Ramane de vazut ce decid ,mai marii alesi ai tarii , in ” marea sedinta CSAT din 26.01.2022 ” Apropo ca simpli cetateni mai mult sau mai putin ” turmentati ” , vorba lui Caragiale , vedem ca din anul 2016 , nu s-a mai publicat nici o analiza oficiala pe site CSAT , asa cum spune legea . dar ne informam prin mass-media , ” OBSERVATOR ” care site oficial de informare SRI. Cu respect pentru decidentul in cauza , si site-ul de informare oficiala .

Comentariile sunt închise.