UPDATE/ Obligativitatea măștii, neconstituțională. Reacția senatorului Claudiu Târziu (AUR): De doi ani încoace autoritățile își bat joc de români cu măsuri discreționare și ilegale!

ACTUALIZARE ORA 16:45

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a salutat decizia CCR privind neconstituționalitatea anumitor restricții impuse de Guvern în ultimii doi ani.

„Salut decizia CCR, care tocmai a declarat neconstituțională obligația purtării măștii. De 2 ani încoace autoritățile își bat joc de români cu măsurile lor discreționare și, iată, ilegale!”

Știrea inițială

Curtea Constituțională a decis, marți, că Ordonanța 192/2020 prin care s-a impus obligativitatea măștii și prin care s-a reglementat telemunca și școala online este neconstituțională.

„În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar  dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a informat, marți, CCR, prin intermediul unui comunicat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, se precizează în comunicat.

Ordonanța 192/2020 este disponibilă aici.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „UPDATE/ Obligativitatea măștii, neconstituțională. Reacția senatorului Claudiu Târziu (AUR): De doi ani încoace autoritățile își bat joc de români cu măsuri discreționare și ilegale!”

Comentariile sunt închise.