UPDATE | Brazilia a interzis serviciul de mesagerie Telegram

Update: Curtea Supremă a Braziliei a revenit asupra deciziei după ce autoritățile au reușit să ia legătura cu cei de la Telegram.

Știrea inițială

Curtea Supremă din Brazilia a interzis popularul serviciu de mesagerie Telegram, ca măsură preventivă împotriva a ceea ce autoritățile descriu drept răspândirea de știri false și discursuri instigatoare la ură în preajma alegerilor prezidențiale programate să se desfășoare anul acesta.

Vineri, judecătorul Alexandre de Moraes a ordonat furnizorilor de internet și magazinelor digitale să blocheze aplicația după încercările repetate ale poliției federale de a lua legătura cu cei de la Telegram, pentru a elimina conținut considerat nepotrivit, au eșuat.

Telegram este „cunoscut pentru poziția sa de a nu coopera cu autoritățile judiciare și de poliție din mai multe țări. A devenit un spațiu folosit pentru proliferarea multor știri și informații, inclusiv cu repercusiuni în domeniul penal”, după cum a fost motivată decizia luată.

Decizia de a închide Telegram în Brazilia face parte din eforturile ample de combatere a dezinformării și a falsurilor cu privire la sistemul electoral al țării.

Președintele Jair Bolsonaro și aliații săi și-au încurajat susținătorii să folosească Telegram, după ce aplicații populare precum Twitter și Facebook au eliminat postări care conțineau informații considerate false despre Covid-19 și promovau remedii nedovedite.

Bolsonaro, care susține adesea că este redus la tăcere de Big Tech, este utilizator al aplicației. Criticii spun că Telegram a devenit un refugiu sigur pentru teoriile conspirației și vitriol.

Pavel Durov, fondatorul și directorul executiv al Telegram, a spus că decizia a fost pur și simplu rezultatul unei neînțelegeri și că platforma sa lucrează pentru a respecta ordinele instanței.

În numele echipei noastre, îmi cer scuze Curții Supreme din Brazilia pentru neglijența noastră. Cu siguranță am fi putut face o treabă mai bună”, a scris Durov într-o declarație publicată pe canalul său Telegram.

Durov a cerut instanței să amâne interdicția până când Telegram procesează cererile de eliminare.

Deși WhatsApp, care este deținut de Facebook, continuă să fie cel mai popular serviciu de mesagerie în Brazilia, un sondaj din august 2021 a constatat că peste jumătate dintre utilizatorii de smartphone-uri au instalată aplicația Telegram.

Vineri după-amiază, Telegram era încă disponibil în Brazilia prin Google Play. Autoritățile din Brazilia au închis temporar YouTube în 2006 și WhatsApp în 2016.

În august 2021, judecătorul Alexandre de Moraes a ordonat rețelelor de socializare să elimine postările care conțineau detalii, distribuite pe scară largă, dintr-o investigație sigilată a poliției din 2018, pe care Bolsonaro a lansat-o ca o presupusă dovadă că sistemul de vot poate fi piratat.

Sursa: MSN


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost