România are de recuperat peste 500 de milioane de dolari din exporturile și investițiile făcute înainte de 1989. Țările de la care mai avem de primit bani

România are de recuperat peste jumătate de miliard de dolari din exporturile și investițiile făcute de țara noastră înainte de decembrie 1989 în state precum Irak, Cuba, Libia ori Coreea de Nord, anunță Digi24.

Sute de milioane sunt pierdute, din cauza crizelor care afectează parte din țările datoare, a amnistiilor decise de instanțe internaționale ori a faptului că parte din aceste datorii nu sunt pur și simplu recunoscute.

Raportul anual privind recuperarea datoriilor de la țări din Asia, Africa și America Latină arată că, în 2021, țara noastră a reușit să recupereze aproape 54 de milioane de dolari.

Potrivit documentului întocmit de Ministerul Finanțelor, creanţele pe care România le avea de recuperat erau de peste 550 de milioane de dolari americani, dintre care peste 307 milioane de dolari sunt recunoscute. E vorba de sume de recuperat din Irak, Congo, Coreea de Nord, Guineea și Mozambic. România are șanse mici de a recupera aproape încă pe atât, pentru că vorbim despre creanțe nerecunoscute, de la Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia și Tanzania.

Irakul are cea mai mare datorie la România, care înainte de 1989 a montat aici sonde de petrol, a construit șosele, căi ferate, fabrici de armament ori sisteme de irigații.  În 2005 instanțele internaționale au șters 80 la sută din valoarea creanței. De atunci, Irakul plătește tranșe anuale României, dar mai are de achitat aproape 300 de milioane de dolari.

Și cu Mozambic a reușit România să încheie o înțelegere de recuperare a creanțelor, chiar dacă și aici România a pierdut 90 la sută din sumă, în baza amnistiei internaționale.

În Sudan, România a construit fabrici, drumuri, clădiri rezidențiale, inclusiv clădirea parlamentului țării. A investit în tehnologie de extracție petrolieră, în total aproape 170 de milioane de dolari. Are cea mai mare datorie nerecunoscută, după ce vechiul Sudan s-a spart în două state separate – unul lipsit de resurse, iar celălalt prins între foamete și război civil, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost