Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Independența alimentară a țării, componentă a securității naționale. Desfiinţarea şcolilor de meserii a dus la o penurie de tractorişti, mecanici, mecanizatori

România trebuie să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine pentru dezvoltarea agriculturii şi asigurarea independenţei alimentare a ţării, însă principalele obstacole sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de peste 30 de ani, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

În noul context geopolitic dezvoltarea agriculturii şi asigurarea independenţei alimentare a ţării capătă noi valenţe devenind o componentă a securităţii naţionale, dar pentru aceasta România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine, a subliniat Mugur Isărescu.

„Dar oricât de deficitară ar fi finanţarea activităţilor agricole, nu acesta este principalul obstacol în calea dezvoltării acestei ramuri. Principalele obstacole sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de circa 30 de ani”, a subliniat, marţi, Mugur Isărescu, într-un mesaj citit de economistul şef al BNR, Valentin Lazea, la Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, anunță Agepres.

Potrivit acestuia, problemele cu care se confruntă agricultura sunt următoarele: fărâmiţarea excesivă a proprietăţii agricole, meteo-dependenţa, lipsa forței de muncă.

Astfel, o primă problemă structurală o constituie fărâmiţarea excesivă a proprietăţii agricole şi lipsa consolidării, fie prin absorbţie, fie prin asociere.

„Micii producători sunt încă reticenţi confundând asocierea cu cooperaţia din vremurile comuniste, dar nu realizează că individual pot discuta de pe picior de egalitate cu furnizorii de seminţe şi îngrăşăminte, cu firme de transport şi depozitare, cu marile lanţuri de magazine. Vă revine dumneavoastră, tinerilor leaderi din agricultură, să schimbaţi această mentalitate”, a transmis guvernatorul BNR.

Potrivit sursei citate, o altă problemă structurală a agriculturii menţionată de guvernatorul BNR este meteo-dependenţa, în lipsa unui sistem de irigaţii corespunzător.

„Irigaţiile sunt prealabile numai pentru fermele suficient de mari, ceea ce se leagă de punctul precedent. În al doilea rând refacerea pe vechea structură a sistemului de irigaţii moştenit de la regimul comunist ar fi o greşeală, deoarece acesta se baza pe suportarea de către bugetul de stat a costului electricităţii, ceea ce este complet anti-economic. Pe de o parte, fermele trebuie să fie suficient de mari pentru a putea suporta ele însele preţurile crescute ale electricităţii, iar pe de altă parte, în toate zonele unde este posibil, irigarea prin pompare electrică ar trebui înlocuită cu irigare gravitaţională, din lacuri şi rezervoare săpate în munţi”, a adăugat Mugur Isărescu.

De asemenea, lipsa unei forţe de muncă adecvat calificate în agricultură reprezintă o altă problemă structurală pe care România nu a reuşit să o rezolve deocamdată.

„O altă problemă structurală este insuficienţa unei forţe de muncă adecvat calificate. Desfiinţarea şcolilor de meserii a dus la o penurie de tractorişti, mecanici, mecanizatori etc. Sectorul privat a preluat o parte din sarcina învăţământului, dar nu poate face prea mult fără o implicare mai semnificativă din partea statului”, a atras atenţia guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost