„Mai puneți o haină pe voi!” REPowerEU- planul CE pentru transformarea sistemului energetic european. Primul pas: economie la energie!

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, 18 mai, planul REPowerEU pentru transfomarea sistemului energetic european.

Comisia motivează acest plan prin necesitatea eliminării dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia, pentru care contribuabilii europeni plătesc aproape 100 de miliarde euro pe an, și necesitatea gestionării crizei climatice.

Măsurile incluse în planul REPowerEU pot permite realizarea acestui obiectiv, prin realizarea de economii de energie, prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și pentru generarea de energie electrică.

Economii de energie

Economiile de energie reprezintă modalitatea cea mai rapidă și mai ieftină de a gestiona criza energetică actuală și de a reduce facturile la energie, se precizează într-un comunicat transmis de CE.

Astfel, Comisia propune consolidarea măsurilor de eficiență energetică pe termen lung, inclusiv prin mărirea de la 9 % la 13 % a obiectivului obligatoriu în materie de eficiență energetică stabilit în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” referitor la obiectivele Pactului verde european.

Totodată Comisia a publicat astăzi și o „Comunicare a UE privind economiile de energie”, care prezintă în detaliu schimbările comportamentale pe termen scurt care ar putea reduce cu 5 % cererea de gaze și petrol și recomandă statele membre să lanseze campanii de comunicare pe acest subiect destinate gospodăriilor și întreprinderilor.

Statele membre sunt, de asemenea, încurajate să recurgă la măsuri fiscale pentru a încuraja economiile de energie, de exemplu prin aplicarea de cote reduse de TVA pentru sistemele de încălzire, lucrările de izolare a clădirilor și aparatele și produsele eficiente din punct de vedere energetic.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost