Inițiativa Poloniei privind refuzul de a mai cumpăra vaccinuri anti-covid, semnată de încă nouă țări, inclusiv de România și de Ungaria. Solicitarea a ajuns la Comisia Europeană

Zece țări, printre care și România, au adresat Comisiei Europene o solicitare privind renegocierea contractelor de vaccin anti-covid, în care se invocă o ofertă excesivă de doze, precum și necesitatea de a proteja finanțele statului.

Polonia a avut inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, este una dintre solicitările scrisorii. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri, anunță publicația Politico, citată de ȘtiriTVR.ro.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai mare decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.

În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea spun că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Eforturile depuse de Comisie de a modifica contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe.Țările scriu că părțile din contractele care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie modificate.

Scrisoarea menționează, de asemenea, problema livrării vaccinurilor aproape de data de expirare, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință minimă de valabilitate.

Alte solicitări includ asigurarea faptului că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns la Situații de Sănătate să cumpere vaccinuri neutilizate pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, pentru a permite donații către restul lumii într-un mod mai coordonat.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Inițiativa Poloniei privind refuzul de a mai cumpăra vaccinuri anti-covid, semnată de încă nouă țări, inclusiv de România și de Ungaria. Solicitarea a ajuns la Comisia Europeană”

Comentariile sunt închise.