ZF: Pepenele românesc de Dăbuleni, cel mai cunoscut brand de pepene verde din ţară, lipseşte din toate magazinele marilor retaileri

Zona Dăbuleni asigură un sfert din producţia de pepeni a României, însă producția lipsește cu desăvârșire supermarketuri şi hipermarketuri, semnalează Ziarul Financiar într-o analiză publicată miercuri.

Pepenele verde din noua recoltă a apărut de mai bine de două săptămâni în supermarketuri şi hipermarketuri, însă pepenele de Dăbuleni lipseşte din ofertă.

Pe solurile nisipoase din zona Dăbuleniului, judeţul Dolj, se fac anual 100.000 – 120.000 de tone de pepeni, un sfert din producţia totală a României. Culesul acestora a început de două săptămâni, iar fermierii vând pepenii în pieţe sau la angro, în marile reţele de magazine lipsind total.

„Din 15 iunie am început să culegem pe­penii, iar acum suntem în plin proces de recoltare. Vindem producţia în pieţe şi către intermediari, care vând şi în pieţe, şi în super­marketuri, pentru că noi avem acces numai în câmp, nu şi în supermarketuri. N-avem putere să mergem să negociem cu retailerii şi ei nu au venit către noi“, spune Gabriel Budeancă, cultivator de pepeni din Dăbuleni.

Suprafaţa cultivată cu pepeni a scăzut în ultimii doi ani, ceea ce s-a întâmplat şi cu producţia, iar importurile au crescut cu peste 50% ca valoare din 2019 încoace.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost