Chișinău/ Agenția Națională a Arhivelor anunță publicarea listei cu persoanele deportate de sovietici în perioada 6-9 iulie 1949. Imediat, site-ul instituției intră în „mentenanță” și nu se poate accesa

Agenția Națională a Arhivelor a publicat luni,  în ajunul comemorării a 73 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia, lista cu persoanele deportate de ruși în Siberia,  în perioada 6-9 iulie 1949.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de Igor Casu, director Agenția Națională a Arhivelor și semnalat de publicația Timpul.md.

Potrivit sursei citate, pe aceste liste apar 35.144 de persoane, dintre care 14.033 femei, 11.899 copii și 8.864 bărbați.

„LISTELE NOMINALE A 99 % DIN PERSOANELE CARE AU FOST DEPORTATE ÎN SIBERIA din RSS Moldovenească în cadrul operațiunii SUD din 6-9 iulie 1949, PE EȘALOANE ȘI VAGOANE.

În total, în liste apar 35 mii 144 persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere.

SURSA: Agenția Națională a Arhivelor. Linkul, în primul comentariu”, a anunțat, luni, pe Facebook, Igor Casu.

Ulterior, acesta a revenit cu un update, în care a explicat de ce a fost blocat site-ul.

„UPDATE: la noi demult nu au fost așa multe solicitări și de aceea cei de la serviciul cu pricina au blocat site-ul că așa ceva arată a atac cibernetic. De regulă dura mai puțin până se lămureau, azi însă ceva mai mult. În orice caz, mâine lămurim treaba”, a scris, luni seara, pe Facebook, Igor Casu.

Sursa: Igor Casu/ Facebook

La ora transmiterii acestei știri, pagina respectivă încă nu se putea accesa.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost