Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru: Nimeni nu a anunțat că s-a terminat vreo pandemie. Dacă nu respectăm regulile, putem ajunge iar la RESTRICȚII

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru (PNL), președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, a făcut, marți, o seri de de declarații privind reintroducerea restricțiilor anti-covid.

Nimeni nu a anunțat că s-a terminat vreo pandemie, a subliniat, Nelu Tătaru, la Realitatea PLUS, în ziua în care Ministerul Sănătății a anunțat că s-au înregistrat 4.000 de cazuri noi de covid.

„Rămâne să avem aceleași precauții pe care le spuneam și acum doi ani sau acum un an. Am repetat și în aceste zile faptul că dacă noi nu am reușit să rămânem din pandemie cu câteva deprinderi sau obiceiuri, să ne spălăm pe mâini, să avem un dezinfectant, să evităm locurile aglomerate, când avem o simptomatologie de boli respiratorii să purtăm o mască noi, și nu cei din jurul nostru, atunci vom ajunge la acele restricții„, a afirmat Nelu Tătaru, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Referitor la reintroducerea unor posibile restricții, fostul ministru a ținut să sublinieze că „trebuie să intrăm într-o stare administrativă care să permită aceste restricții, ceea ce nu există în acest moment”.

Tot marți, Nelu Tătaru a făcut declarații pe tema restricțiilor anti-covid și la RFI.

„Avem o perioadă în care avem o mobilitate exagerată, este perioada concediilor și atunci putem vedea că avem și un contact care poate duce la aceste infecții, dar trebuie să recunoaștem la fel că nu mai putem juca cu aceleași arme cu care jucam acum doi ani, să spunem. Avem o activitate intensă, sunt lunile de vară, dar în același timp, cred că ar trebui ca niște obiceiuri să ne fi rămas în minte de acum doi ani sau de acum un an. De aceea, spuneam și vorbeam și cu niște colegi de-ai mei de aici din spital, dacă în acești doi ani am învățat măcar câteva lucruri elementare, să ne spălăm pe mâini și când acuzăm niște semne respiratorii, să purtăm noi o mască, ca să nu-i forțăm pe ceilalți să poarte o mască, să evităm locurile aglomerate sau să fim în acele locuri aglomerate cu o mască, cred că sunt niște măsuri minime, care ar putea să ne facă să trecem ca peste o boală strict respiratorie și nu într-un context masiv pandemic”.

Întrebat dacă ar fi utile acum unele măsuri din partea statului, fostul ministru al Sănătății a răspuns:

„Nu, acum nu. Cred că după doi ani de zile, în care a fost închisă și economia, a fost închisă și, eu știu, o mobilitate pe care ne-o puteam permite în concedii, în care am avut școli închise, sper ca fiecare dintre noi să fi învățat multe lucruri și doar că factorii responsabili, că sunt direcțiile de sănătate publică, că este ministerul, să poată pune la dispoziția celor care suferă în acest moment sau prezintă niște simptome tot ce înseamnă centre de evaluare sau secții speciale de boli infecțioase care să poată trata sau măcar evalua aceste infecții respiratorii, care sunt la început”.

Întrebat dacă ar trebui reintrodusă masca obligatorie în spațiile publice închise, Nelu Tătaru a răspuns: „Câteva țări din Europa au reintrodus această mască în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Dacă evoluția va ajunge acolo, cred că și la noi va fi o asemenea măsură”.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost