Guvernul României împrumută 600 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru tranziția către o „economie verde”

Banca Mondială și România, prin Ministerul Finanțelor, au semnat, săptămâna trecută, un împrumut de 600 milioane de euro pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan), cu accent pe creștere economică incluzivă și verde, a anunțat Ministerul de Finanțe.

Aprobat la 30 iunie de Consiliul de Administrație al Băncii Mondiale, acest împrumut este primul dintr-o serie de două operațiuni de finanțare și este complementat de o asistență financiară nerambursabilă de 24,2 milioane USD acordată din Fondul BIRD pentru Soluții Inovatoare privind Bunuri Publice Globale (Innovative Global Public Goods Solutions Fund).

Împrumutul și asistența financiară nerambursabilă sprijină autoritățile române în realizarea unor reforme structurale importante pentru a avansa incluziunea socială (inclusiv măsurile de răspuns la criza umanitară), pentru consolidarea managementului fiscal, încurajarea decarbonizării și pentru îmbunătățirea rezilienței în fața schimbărilor climatice, precizează sursa citată.

„Acordarea acestui împrumut și, respectiv, a asistenței financiare nerambursabile, semnate astăzi, confirmă recunoașterea de către Banca Mondială a stabilității cadrului macroeconomic al țării noastre și, totodată, a progreselor înregistrate în ceea ce privește acțiunile de răspuns la actuala criză umanitară și reformele structurale privind eficientizarea cheltuielilor, reforma fiscală, energia regenerabilă și creșterea eficienței energetice a clădirilor. Pe de altă parte, prin această operațiune se reconfirmă rolul activ al Băncii Mondiale în a răspunde prompt, prin finanțare și expertiză tehnică, nevoilor specifice și eforturilor autorităților române de a spori potențialul de creștere al țării noastre”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Împrumutul este însoțit de servicii de asistență tehnică oferite pentru a sprijini eforturile Guvernului de a consolida instituțiile din sectorul public și de a susține o abordare integrată a implementării reformelor necesare. Pachetul de finanțare și asistență tehnică vizează domenii cheie de dezvoltare, cum ar fi asistența socială, reforma pensiilor și salariilor din sectorul public, politica și administrarea fiscală, acestea fiind esențiale pentru consolidarea managementului fiscal și încurajarea sustenabilității fiscale pe termen mediu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Guvernul României împrumută 600 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru tranziția către o „economie verde””

Comentariile sunt închise.