Statuia lui Avram Iancu, ÎNLĂTURATĂ din centrul municipiului Turda

Statuia eroului național Avram Iancu va fi înlăturată din centrul municipiului Turda, sub pretextul modernizării zonei istorice a orașului.

Primăria Turda vrea modernizarea centrului istoric fără ca statuia lui Avram Iancu să rămână pe amplasamentul său, adică modernizare cu ștergerea prezenței oricărui înaintaș care a făcut posibilă păstrarea limbii române în Transilvania, semnalează Buletin de Carei.

Potrivit proiectului, zona pietonală va fi marcată la sud de o nouă fântână, care va avea două zone (o oglindă de apă și o zonă cu joc de apă), iar la nord, de esplanada dedicată evenimentelor și manifestărilor publice.

Astfel, se renunță la fântâna existentă și se relochează statuia lui Avram Iancu, pe frontul nordic al Bisericii Romano-Catolice.

În România nu se mai poate aproba vreun proiect fără ca vreo statuie a unei personalități românești să fie mutată sau protejată, prin închidere în dulap de scânduri?, se întreabă sursa citată, amintind că la Oradea statuia lui Mihai Viteazul a fost înlăturată, în timp ce statuia lui Mihai Eminescu stă închisă într-un dulat de șase ani, pe motiv de protecție. Astfel de intenții au mai existat la Târgu Mureș, unde s-a încercat mutarea statuii evoluționarului pașoptist, Nicolae Bălcescu, precum și schimbarea numelui românesc al pieței Memorandumului.

„Toate aceste încercări sunt de fapt intenții de umilire a românilor. Depinde de noi, românii, dacă le acceptăm sau nu”, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Statuia lui Avram Iancu, ÎNLĂTURATĂ din centrul municipiului Turda”

  1. In general asociem „modernizarea” cu ceva mai frumos, mai bun, mai util. In acest sens in ce consta modernizarea?

  2. hai să nu fim mai catolici decât Papa. Statuia lui Avram Iancu a fost montată pe soclu în 1998 în locul statuii Lupa Capitolina . Locul în care va fi mutată este la fel de vizibil .

Comentariile sunt închise.