Atenție la prieteni și dușmani!

Un fapt pe care puțini îl înțeleg: Ungaria susține Rusia pentru că vrea să fie mare, în dauna vecinilor ei.

Rusia mare înseamnă Ungaria mare și România mică (fără Basarabia și Transilvania).

Rusia este adversarul nostru natural și perpetuu.

Cine se asociază cu ea ne devine adversar, chiar dacă formal este aliat.

Ceea ce nu înseamnă că dușmanul dușmanului meu este automat prietenul meu. Mai ales dacă prigoneste români. Aviz Ucrainei!

De altfel, ca să mă refer la războiul ruso-ucrainian, acesta este unul fratricid, între republici foste sovietice, ambele moștenitoare legale ale URSS.

Atenție, deci, la prieteni și dușmani! Și atenție la pasiunea consumată pentru unii sau alții!

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Atenție la prieteni și dușmani!”

  1. Eu aș nu aș merge pe ideea că Rusia este un dușman natural sau perpetuu … Geografia noastră e de așa natură că ne-a dăruit cu mulți dușmani care ori aveau „nevoie” să treacă pe aici fie au dorit bucăți din aici. practic noi atât în varianta actuală etno-culturală fie în cea a strămoșilor geto-daci am cam avut ciocniri perpetue cu vecinii noștri. Să nu uităm că am avut ca dușmani de-a lungul secolelor pe romani, triburi germanice, triburi sarmato-scitice, greci, varii popoare migratoare, unguri, tatari, turci, polonezi, austrieci, ruși și alții. Cu unii am avut doar câteva dispute sporadice, altora le-a pierit cheful de gâlceavă, alții și-au dorit mai mereu să ne cuprindă dar nu au putut, iar alții ne-au ținut sub ocupație/dominație zeici sau sute de ani. Rusia care ne crează probleme de vreo 200 de ani ne-a ocupat teritorii doar vreo 100 de ani. Ungaria ne-a avut sub ocupație/dominație vreo 1000 de ani și nu au reușit să ne distrugă pân la urmă dar totuși încă mai creează probleme. Imperiul austriac sub diversele lui întrupări ne-a ținut Bucovina vreo 100 și destui ani creând un adevărat ghiveci multi-etni-cultural. Turcii sub diversele lor organizări au ținut iarăși diverse teritorii destul de mult timp unele chiar și câteva sute de ani și totuși parcă nu aduc atât de multe probleme ca cele create de alte popoare creștine.

    Eu aș zice că o relație cu toate țările este normală și benefică, bineînțeles cu grijile și atențiile de rigoare dar o încercare de schimbare a paradigmei de veșnic inamic al Rusiei este necesară ca să nu cădem dintr-o extremă în alta.

Comentariile sunt închise.