Botoșani/ Casa părintească a medicului Leon Dănăilă, muzeu cu o colecție impresioantă de istorie, artă, credinţă şi ştiinţă

Cele mai valoroase bunuri din colecţia personală a medicului Leon Dănăilă, considerat părintele neurochirurgiei româneşti, sunt expuse în muzeul care îi poartă numele şi care este deschis în localitatea natală a acestuia, oraşul Darabani.

Imobilul, care a aparţinut părinţilor marelui neurochirurg, a fost donat administraţiei locale de însuşi Leon Dănăilă, acum vârsta de 89 de ani. Imobilul a fost restaurat integral, luând destinaţia de spaţiu muzeal, notează Agerpres.

Muzeul „Leon Dănăilă”, care are patru încăperi, este structurat în camera ştiinţei, camera artei, camera credinţei şi camera istoriei.

Tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Constantin Piliuţă sau Sabin Bălaşa, icoane din secolul al XVII-lea, medaliile şi ordinele conferite cunoscutului medic de trei dintre preşedinţii României, dar şi distincţiile internaţionale primite de acesta pot fi văzute în locuinţa de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la numărul 281.

„Această casă este donată cu acte notariale oraşului şi toate obiectele din această casă – picturi, documente, medalii, trofee – au fost, de asemenea, donate oraşului. Noi am vrut să punem în valoare personalitatea omului Leon Dănăilă, prin ceea ce a fost el şi prin ceea ce a deţinut el, chiar artă dedicată lui. Cred că printre cele mai importante exponate din acest muzeu este colecţia de pictură. După cum vedeţi, este o adevărată pinacotecă aici. Domnul Leon Dănăilă deţine cel puţin un tablou al tuturor pictorilor români contemporani importanţi. Mai avem câteva Evanghelii vechi, din anii 1700, care sunt în camera credinţei, şi mai avem câteva icoane din secolul al XVII-lea, pictate pe lemn de tei”, a declarat bibliotecarul Ionel David.

Leon Dănăilă a părăsit casa părintească la vârsta de 14 ani, când a fost admis la Liceul „Grigore Ghica Voievod” din Dorohoi. Ulterior, el a intrat la Medicină, la Universitatea din Iaşi, acesta fiind primul pas spre o carieră care avea să îl facă celebru în România, dar şi în străinătate. După absolvirea Facultăţii de Medicină, în 1958 a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti, între 1958-1960, şi apoi un an la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti. În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucureşti unde lucrează şi în prezent.

În urma unor examene şi concursuri severe, a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg. În anul 1972 a devenit doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, iar în 1974 a luat titlul de medic primar neurochirurg gradul III. În anul 1981 a devenit medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi micro-neurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie-Psihologie din Bucureşti. În 1991, a ocupat prin concurs postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Sursă foto: Cristian Lupașcu/ Agerpres

 

Leon Dănăilă a reuşit prin cele peste 35.000 de operaţii efectuate să scadă rata mortalităţii operaţiilor pe creier din România de la 50% la 4%. El este autorul a peste 50 de cărţi, lucrări ştiinţifice sau atlase de specialitate. De asemenea, are 27 de brevete de invenţie şi certificate de inovaţie în neurochirurgie


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Botoșani/ Casa părintească a medicului Leon Dănăilă, muzeu cu o colecție impresioantă de istorie, artă, credinţă şi ştiinţă”

Comentariile sunt închise.