Președintele partidului Chega, André Ventura: „Nu ne este teamă să arătăm adevăratele probleme, chiar dacă sunt incorecte politic!”

Interviu cu André Ventura, președintele partidului Chega. Înființat în aprilie 2019, Chega a devenit, în doar trei ani, cea de-a treia forță politică din Portugalia. În alegerile parlamentare din ianuarie 2022, a obținut 7,15% din voturi, având astăzi 12 membri în Adunarea Republicii (Parlamentul portughez).

Interviul a fost realizat de jurnalistul spaniol Alvaro Peñas, pentru publicația online „El Correo de Espana”, și publicat aici:

Alvaro Peñas: De multă vreme se vorbește despre „excepția iberică” din cauza absenței partidelor patriotice în parlamentele Spaniei și Portugaliei. Dar Vox și Chega au „curmat” această excepție în pofida presiunilor exercitate de către mass-media și clasa politică. Care a fost secretul datorită căruia Chega se află astăzi în Parlamentul de la Lisabona?

André Ventura: Partidele tradiționale din spectrul politic portughez au încetat, de mult timp, să mai răspundă la adevăratele probleme cu care se confruntă portughezii. În schimb, acestea preferă să se concentreze pe lobby-urile și agendele care ajung să deturneze interesele și voința portughezilor obișnuiți.

Chega a apărut drept consecință a lipsei de răspuns a Sistemului. Este un partid de dreapta, conservator ca atitudine, reformist, liberal în economie și care-și apără patria mai presus de orice. Un partid căruia nu îi este teamă să se confrunte cu interesele private, care luptă împotriva dependenței de subvenții fiscale, care susține o justiție mai eficientă, cu pedepse mai aspre și chiar închisoare pe viață pentru infracțiuni odioase, care nu se teme să ia partea Forțelor de Securitate, a militarilor, magistraților, medicilor și profesorilor, care îi susține pe fermieri și mediul rural, care apără o educație fără ideologie, care respectă familia ca instituție de bază a societății și care apără inviolabilitatea vieții umane în toate etapele și dimensiunile sale.

Așadar, nu este de mirare că Chega a câștigat încrederea a aproape 400.000 de portughezi. Astăzi suntem a treia forță politică națională și suntem în creștere în sondaje.

A.P.: Numeroase fiefuri ale Chega sunt foste fiefuri ale stângii comuniste, stângă care a fost învinsă de Chega la ultimele alegeri. Cum explicați acest „transfer” de voturi?

A.V.: Adevărul este că, la diferitele runde de alegeri la care am participat, am avut o creștere consistentă în acele zone în care, în mod tradițional, forțele de stânga primeau numeroase voturi.

Aceasta se datorează mai ales faptului că aici sunt probleme legate de dependența de subvenții, dar și de fenomenul infracțional, probleme care, în multe cazuri, sunt asociate cu anumite grupuri aflate în afara legii, cu acel sentiment de nesiguranţă în rândul populaţiei la care partidele tradiţionale nu oferă niciun răspuns.

Spre deosebire de acestea, Chega nu se teme să spună răspicat că există aceste probleme, chiar dacă sunt incorecte politic, iar această atitudine este apreciată de oameni, după cum s-a și văzut la alegeri.

A.P.: Care sunt principalele teme pe care le abordează Chega în Parlamentul portughez?

A.V.: Am prezentat măsuri care până acum erau considerate tabu, dar pe care le dorim dezbătute public, în ciuda faptului că Președintele Adunării Republicii continuă să ne pună piedici. Noua legislatură și-a început treaba în urmă cu doar câteva luni și partidului nostru i-au fost deja blocate trei inițiative, între care propunerea privind detenția pe viață pentru infracțiuni deosebit de grave, în special împotriva copiilor, creșterea pedepsei maxime la 65 de ani, respectiv renunțarea la imunitatea parlamentară.

Cu toate acestea, am pus pe masă și alte chestiuni, precum creșterea sporului de risc pentru forțele de securitate sau măsuri anticorupție precum „delação premiada” (recompensarea denunțului), creșterea pedepselor pentru aceste infracțiuni și, de asemenea, eliminarea subvențiilor fiscale pentru partidele politice.

În septembrie, Chega va prezenta o propunere de reformă a Constituției care urmărește să atingă ceea ce Sistemul nu dorește să fie atins și care, printre alte modificări, va aborda teme precum: detențiunea pe viață, reducerea numărului de parlamentari și a numirilor politice în funcții publice, incompatibilitate pe viață pentru miniștrii care conduc agenții și care, ulterior părăsirii funcției, încep să lucreze în cadrul acestora.

A.P.: În Spania, Vox a ajuns la un acord de guvernare cu Partidul Popular în Castilla y León. Este posibil un acord asemănător în Portugalia cu PSD, partidul liberal de centru-dreapta?

A.V.: Chega este întotdeauna dispus să ajungă la o soluție de guvernare de dreapta care să fie o alternativă reală la socialism. De aceea noi deja am provocat, în repetate rânduri, cele două formațiuni, PSD și Inițiativa Liberală, pentru a dezbate asupra creării unei alternative la socialism, astfel încât să putem merge pe un drum comun, care să ne respecte diferențele dintre noi. Răspunsul acestor partide este bine-cunoscut, iar până acum a fost întotdeauna negativ.

În orice caz, nu vom renunța niciodată să ne afirmăm principiile și valorile în orice înțelegere pe care o facem și vom cere întotdeauna schimbări concrete care să răspundă nevoilor țării și ale poporului portughez, așa cum nu vom renunța în cazul Regiunii Autonome Azore, al cărei guvern depinde de sprijinul Chega din 2020.

În cazul Azore, condițiile pentru un asemenea acord includ aspecte cheie precum: reducerea numărului de parlamentari regionali, crearea unui birou anticorupție și reducerea nivelului foarte ridicat al dependenței de subvenții. Cu toate acestea, există încă foarte multe lucruri care ne lipsesc. Dacă se vor ține promisiunile, iar acordul pus în aplicare, nu ar trebui să ne temem de nimic. Dacă nu, vom vedea ce se întâmplă.

A.P.: Am văzut intervenția dumneavoastră în cadrul evenimentului Viva 21 (care a avut loc anul trecut) în Madrid. Ce relație aveți cu Vox și ce aveți în comun cu partidul lui Santiago Abascal?

A.V.: Chega împarte cu Vox multe îngrijorări și, deși aparținem unor familii politice diferite – Chega este membru al grupului Identitate și Democrație, iar Vox face parte din Conservatorii și Reformiștii Europeni – în multe cazuri ducem aceleași lupte.

Am avut mai multe contacte între cele două partide, respectiv între mine și Santiago Abascal, și am avut ocazia să ne aprofundăm relația. Vom putea câștiga doar dacă vom avea strategii comune pentru problemele globale care afectează nu numai Portugalia și Spania, ci și alte țări din Europa și Occident. Totodată, este important să avem o strategie europeană comună, astfel încât să putem reprezenta o voce mai puternică în instituțiile europene.

În plus, atât Spania și Portugalia sunt guvernate de socialiști, așadar avem un adversar comun care ne distruge țările și pe care trebuie să-l învingem cât mai curând posibil.

A.P.: Cunoașteți sindicatul „Solidaritate” care este susținut de Vox? Considerați că ar fi posibil un sindicat patriotic în Portugalia?

A.V.: Am auzit despre acest sindicat datorită anumitor știri din Spania pe care le-am citit. În orice caz, mi s-ar părea greșit să credem că există forme de asociere, precum sindicalismul, care să fie exclusiv de stânga și interzise dreptei politice.

Această greșeală provine din faptul că majoritatea sindicatelor, așa cum le cunoaștem în Portugalia și Spania, sunt în mare parte asociate cu stânga și, de cele mai multe ori, acestea se comportă ca dușmani ai muncitorilor prin măsurile pe care le promovează, subminând ceea ce pretind a fi principala lor misiune, adică cea de a-i apăra pe muncitori.

Nu trebuie să fie astfel! Să ne amintim de „Solidaritatea”, federația sindicală condusă de Lech Wałęsa și care a jucat un rol decisiv în doborârea comunismului în Polonia și a „Cortinei de fier”.

A.P.: În iunie a.c. ați participat la summit-ul ID de la Anvers, iar, la scurt timp, v-ați întâlnit la Lisabona cu senatorul Claudiu Târziu (unul dintre liderii partidului AUR din România). Cât de importante sunt, pentru Chega, relațiile cu alte partide europene?

A.V.: Importanța Europei în strategia internațională de inserție a Portugaliei este enormă, având în vedere că multe dintre politicile naționale și cele ale diferitelor state membre sunt concepute și influențate de instituțiile UE.

În această privință, este esențială dezvoltarea și aprofundarea relațiilor cu partidele politice europene care apără aceleași cauze și poartă aceleași bătălii ca noi, prin elaborarea de strategii comune care să întărească vocea acestor partide în diferitele foruri europene și internaționale.

A.P.: Chega și-a manifestat sprijinul pentru Ucraina în contextul invaziei ruse. Sunteți de părere că răspunsul Europei este suficient? Care este poziția Chega față de acest subiect?

A.V.: Partidul nostru consideră că invazia Rusiei în Ucraina merită cea mai severă condamnare publică și politică, precum și aspre sancțiuni economice, spre deosebire de partidele de extremă-stângă din Portugalia și din întreaga Europă.

De fapt, ne alăturăm diferitelor pachete de sancțiuni economice impuse de Uniunea Europeană și de majoritatea țărilor de pe mapamond. De asemenea, considerăm că Europa trebuie să-și sporească investițiile în forțele armate și să rămână fermă și unită în fața unei amenințări care, cu fiecare zi ce trece, devine mai periculoasă și ale cărei intenții sunt tot mai imprevizibile.

 Traducere realizată de: DRAGOȘ MOLDOVEANU


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost