Comisia Europeană „propune obligația” de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf

Comisia Europeană a transmis, miercuri, un comunicat de presă prin care anunță că propune „o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor”.

Deși termenul de „propunere” sugerează că CE ar lăsa la latitudinea statelor membre să decidă dacă aplică sau nu măsurile privind consumul de energie, expresia „propune obligația” confirmă că, de fapt, recomandările sunt obligatorii la nivelul Uniunii Europene.

Mai mult, motivând măsurile impuse în domeniul energiei, CE invocă faptul că „resursele energetice sunt folosite ca armă de către Rusia”, dar confirmă că, de fapt, „eficiența energetică este parte a angajamentelor asumate în cadrul Pactului verde european- Green Deal”.

Iată ce spune Comisia Europeană:

„Primul răspuns pentru a face față prețurilor ridicate este reducerea cererii. Acest lucru poate avea un impact asupra prețurilor energiei electrice și poate avea un efect global de calmare a tensiunilor de pe piață.

Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producția energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra prețului, Comisia propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf selectate.

Statele membre vor trebui să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10 % până la 31 martie 2023.

Acestea pot alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care pot include compensații financiare. Reducerea cererii în perioadele de vârf ar duce la o reducere a consumului de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi în timpul iernii. Creșterea eficienței energetice este, de asemenea, o parte esențială a îndeplinirii angajamentelor noastre în materie de climă din cadrul Pactului verde european”, se precizează în comunicatul transmis de CE.

Comunicatul integral este disponibil aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Comisia Europeană „propune obligația” de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf”

Comentariile sunt închise.