Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc, DĂRÂMĂ Crucea de pe Cetățuie. Claudiu Târziu (AUR): Nu vom accepta NICIODATĂ o asemenea mârșăvie!

Cluj-Napoca rămâne fără Crucea de pe Cetățuie, Monumentul Eroilor Neamului, deoarece primăria condusă de „liberalul” Emil Boc consideră că monumentul nu mai are loc în proiectul de amenajare a ansamblului urban Cetățuia, decizie caracterizată de senatorul Claudiu Târziu (AUR) ca fiind o „mârșăvie”.

În urmă cu câteva zile, presa locală anunța că proiectul de reabilitare a ansamblului urban Cetățuia prevede înlăturarea monumentului, după 25 de ani.

„Proiectul de amenajare prevede reabilitarea integrală a amplasamentului cu reconfigurarea sistemului de alei pietonale, refacerea și amplificarea măsurilor de stabilizare a versantului, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Fortificației Vauban, păstrarea vegetației valoroase existente precum și realizarea de noi plantări pentru creșterea biodiversității arealului parcului, realizarea de zone de joacă și sport care să crească atractivitatea amplasamentului.

În incinta fortificației se propune amenajarea unei zone centrale pietonale cu suprafața de călcare din agregate stabilizate legate. Valoarea totală estimată a investiției este de 180.144.275,82 lei + TVA, suma finală fiind de 206.472.421,66 lei”, a informat Cluj 24.

Potrivit sursei citate, Crucea de pe Cetățuie este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu.

Monumentul, realizat din piatră, bronz și inox, are o înălțime de aproape 23 m și o greutate de 60 de tone.

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului de atunci Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor.

Claudiu Târziu: Nu acceptăm o asemenea mârșăvie!

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a criticat în termeni duri decizia Primăriei Cluj- Napoca de a înlătura Crucea de pe Cetățuie.

„Între bolșevicii atei și primarul de astăzi al Clujului există o sinistră asemănare! Și comuniștilor, și acestui Boc, le repugnă simbolul fundamental al creștinismului – crucea.

Nu îți e rușine, „liberalule”, să îți batjocorești într-atît neamul creștin, anunțînd că vei demola Crucea de pe Cetățuie? Nu vom accepta niciodată o asemenea mîrșăvie!”, a transmis, vineri, pe Facebook, președintele CNC AUR, senatorul Claudiu Târziu.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc, DĂRÂMĂ Crucea de pe Cetățuie. Claudiu Târziu (AUR): Nu vom accepta NICIODATĂ o asemenea mârșăvie!”

Comentariile sunt închise.