Propunerea AUR pentru acordarea cetățeniei române pe baza unei declarații de apartenență la filonul cultural românesc, RESPINSĂ. Claudiu Târziu: NU mai există nici măcar un reflex al autorității guvernamentale românești de apărare a intereselor românilor de pretutindeni!

Propunerea AUR privind acordarea cetățeniei române pe baza unei declarații de apartenență la filonul cultural românesc a fost respinsă în Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României, a anunțat, miercuri, senatorul Claudiu Târziu.

Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii de la Universitatea de Vară de la Izvoru Muresului.

„Am propus o lege pentru acordarea cetățeniei române, în mod direct, pe baza unei declarații de apartenență la filonul cultural românesc. Este vorba de cei care sunt recunoscuți de lege ca fiind aparținători de filonul cultural românesc, indiferent că se cheamă vlahi, aromâni, basarabeni sau oricum se cheamă ei. Există o lege care prevede că toate aceste denumiri sunt egale cu cea de român. Toți acești membri din comunitățile respective sunt asimilați ca români. Păi dacă sunt asimilați românilor, dacă au drepturi culturale pe acest temei, de ce să nu aibă și drepturi de cetățeni? De ce să fie ținuți la ușă și impuși într-un proces de acordare a cetățeniei ca și în cazul unor străini?”, a spus senatorul Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României.

Acesta a precizat că așa procedează Serbia, Grecia sau Bulgaria, care acordă cetățenii pe criterii culturale.

„România poate cere tuturor celorlalte state unde se găsesc comunități importante de români să respecte drepturile acestora, la fel cum ea o face pentru cetățenii de alte etnii aflați pe teritoriul românesc”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu.

Potrivit liderului AUR, minoritățile din România se bucură de respectarea drepturilor culturale, de acces la cultură, mass-media și reprezentare parlamentară, România fiind un model în acest sens.

Acesta a afirmat că este firesc ca românii din alte state să se bucure de aceleași depturi.

„Nu mai există nici măcar un reflex minim al autorității guvernamentale românești de apărare a intereselor românilor de pretutindeni”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost