Fenomen îngrijorător în România. Vârsta copiilor care se droghează a scăzut până la 12 ani. Consumul are loc inclusiv la școală

Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 12 ani, iar copiii care se droghează provin atât din familii înstărite, cu posibilităţi financiare, cât şi din medii defavorizate, avertizează dr. Gabriela Niţescu, medic primar în secţia Toxicologie – ATI de la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

Într-un interviu pentru News.ro, dr. Gabriela Niţescu spune că în clinică ajung copiii cu supradoze, ceea ce reprezintă doar vârful icebergului, deaorece numărul celor care consumă este cu mult mai mare.

Pe primul loc în rândul substanţelor pe care le consumă copiii este cannabisul, la petreceri sau chiar la şcoală, în combinaţie cu alcool sau cu alte tipuri de droguri.

„Noi am tras acest semnal de alarmă încă dinaintea anilor 2000, când cazurile cu care ne confruntam erau sporadice, însă începuseră să apară, şi este adevărat, când aveam mai puţine resurse să demonstrăm prezenţa substanţelor psihoactive şi a substanţelor de abuz în cazul intoxicaţiilor la copii. Din păcate, la momentul respectiv, semnalele noastre nu au avut prea mult ecou nici în rândul specialiştilor, nici în rândul publicului larg, şi încet încet s-au conturat şi s-au creat grupurile acestea de consumatori şi în rândul adolescenţilor şi al tinerilor din ţara noastră.

Este adevărat că noi ne confruntăm mai frecvent decât alţi colegi pediatri pentru că noi avem o secţie specializată de toxicologie clinică, care funcţionează de foarte multă vreme, are mai mult de 25 de ani.

Numărul lor a început să crească după anii 2000, a fost o perioadă în care, la prima decadă a anilor 2000, aveam supradoze din drogurile convenţionale, în special heroină şi cannabis. Ulterior a urmat perioada 2009 – 2010, când a fost un boom al supradozelor şi al consumului de substanţe psihoactive noi sau etnobotanice, cum au fost ele denumite iniţial. Până când s-a reglementat comercializarea acestora atât la noi în ţară cât şi pe plan european, iar în ultima perioadă prezenţa acestor copii cu supradoze a devenit constantă la noi în clinică, avem în jur de 20 de copii pe lună care vin cu supradoze”, a explicat dr. Niţescu.

Potrivit acesteia, copiii care ajung de urgenţă la spital cu supradoză, vârful icebergului. Cei care consumă în mare parte nu ajung să fie diagnosticaţi. Cannabisul este pe primul loc la consum, explică medicul, urmat de substanţe etnobotanice. Consumul are loc inclusiv la şcoală, spune medicul.

„Este adevărat că situaţiile cu care ne confruntăm noi reprezintă doar o foarte mică parte, aşa cum spunem, vârful icebergului în ceea ce priveşte consumul, pentru că în spitalul nostru ajung copiii cu intoxicaţii, cu supradoze. Restul, tot ce înseamnă consum, numărul este mult mai mare, dar ei nu ajung întotdeauna la supradoză, deci nu ajung să fie diagnosticaţi.

Actualmente pe primul loc se află cannabisul, marijuana, pe care o consumă foarte frecvent la petreceri, chiar în viaţa de zi cu zi,la şcoală, unde se întâlnesc, deci cannabisul este pe primul loc şi supradozele cu cannabis, uneori combinate cu alcool, alteori combinate cu alte substanţe, apoi pe locurile următoare sunt aşa-zisele etnobotanice care astăzi se numesc substanţe psihoactive noi”, a declarat medicul.

Consumator la 12 ani

„Vârsta de consum a coborât este cam 12 ani. Între 12 şi 18 ani, însă, cei mai mulţi sunt adolescenţi, 14-18 ani.

Sunt atât din medii sociale foarte bune, cât şi din medii defavorizate, avem două extreme: sunt copii care provin din medii socio-economice foarte bune, copii din familii cu posibilităţi, aceştia vin, pe lângă cannabis, şi cu supradoze din alte substanţe care sunt mai scumpe, cum ar fi de exemplu extasy, LSD, am avut în ultimul timp, şi la celălalt pol sunt copiii din mediile defavorizate, din centre de plasament, copii din familii dezorganizate”, a precizat dr. Gabriela Niţescu.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Fenomen îngrijorător în România. Vârsta copiilor care se droghează a scăzut până la 12 ani. Consumul are loc inclusiv la școală”

Comentariile sunt închise.