Președintele Andrzej Duda: Tabăra liberală de stânga din Comisia Europeană vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunțat, duminică, că se opune unor noi concesii făcute Comisiei Europene, care blochează fonduri europene importante sub pretextul preocupărilor privind independenţa justiţiei în Polonia, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, preşedintele Andrzej Duda a declarat că „tabăra liberală de stânga, ai cărei reprezentanţi sunt majoritari în Comisie, vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia”.

„Nu voi mai oferi niciun răspuns la sugestiile celeilalte părţi”, a declarat Duda într-un interviu care va apărea luni în săptămânalul Sieci şi din care au fost publicate sâmbătă extrase de către portalul wpolityce.pl, apropiat conservatorilor naţionalişti la putere.

„Din câte ştiu, am îndeplinit toate condiţiile pentru a primi fondurile din planul de relansare”, a subliniat Duda. Este vorba despre circa 35 de miliarde de euro.

Varşovia a efectuat câteva modificări la reformele sale din justiţie pentru a răspunde oficial criticilor Bruxellesului şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), dar aceste schimbări nu au fost considerate suficiente de Comisia Europeană pentru a asigura independenţa judecătorilor faţă de puterea politică.

Întrebat despre o eventuală flexibilizare a poziţiei poloneze, Duda a considerat această abordare inoportună. „Nu cred că un nou pas în direcţia aşteptărilor celeilalte părţi poate da rezultate. Consider că partea poloneză a manifestat prea multă bunăvoinţă”, a apreciat el.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Președintele Andrzej Duda: Tabăra liberală de stânga din Comisia Europeană vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia”

Comentariile sunt închise.