Primarul din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, condiționează amplasarea statuii lui Mihai Eminescu în oraș: Organizațiile românești să-și retragă procesele și mai discutăm

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a solicitat, recent, amplasarea unui bust dedicat poetului național Mihai Eminescu la Sfântu Gheorghe, însă această inițiativă s-a izbit de condițiile puse de primarul Árpád Antal.

Solicitarea FCRCHM a fost făcută în contextul în care primăria Sfântu Gheorghe a aprobat amplasarea unei statui dedicată lui Petofi Sandor, iar Federația cere un tratament egal și aplicarea unei proceduri în oglindă.

„Prin prezenta inițiativă solicităm doar punerea la dispoziție a unui spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu, urmând ca Forumul Civic să organizeze concursul și să suporte costurile în aceeași cotă precum „Fundația pentru presă maghiară Harmas” în cazul statuii lui Petofi. Acest spațiu va putea fi stabilit de comun acord, după discuții prealabile între conducerea Forumului Civic și conducerea Primăriei, astfel ca amplasamentul să fie favorabil și demn pentru o personalitate precum Mihai Eminescu.

După cum se poate observa, nu solicităm altceva decât echitate și tratament similar. Considerăm că atât Petofi Sandor, cât și Mihai Eminescu merită să fie omagiați la Sfântu Gheorghe, iar prin amplasarea simultană a celor două statui s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică și nivelul dialogului inter-etnic din Sfântu Gheorghe.

Avem încredere că vom putea identifica o soluție corectă pentru acest demers legitim și firesc, specific unei democrații participative în care cetățenii și asociațiile reprezentative din comunitate doresc să contribuie la conturarea spațiului de conviețuire”, a transmis Forumul Civic al Românilor.

În replică, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, a anunțat că „o condiţie prealabilă a oricărei negociere este ca FCRCHM să îşi retragă acţiunile în justiţie pe care le-a iniţiat”, potrivit MTI.

Árpád Antal a dat exemplu procesul prin care FCRCHM a contestat în instanță adoptarea steagului orașului și un proces care vizează o sală de sport din oraș.

„După ce retrag aceste procese, pot să vină să discutăm pe statuia lui Eminescu şi despre alte subiecte”, a spus primarul Árpád Antal, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Primarul din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, condiționează amplasarea statuii lui Mihai Eminescu în oraș: Organizațiile românești să-și retragă procesele și mai discutăm”

Comentariile sunt închise.