UPDATE/ Fabrica de Zahăr Bod: Zahărul comercializat provine din sfeclă de zahăr de înaltă calitate. Dorim să păstram fabrica ca pe un bun național și să continuăm tradiția de la 1889

Redacția RostOnline a solicitat Fabricii Bod un punct de vedere privind informațiile vehiculate azi despre zahărul comercializat pe piața internă din România.

Redăm integral răspunsul primit:

RostOnline: Cum comentați această informație?

Fabrica Bod: Incepand de la jumatatea lunii noiembrie, compania Best Achizitii S.R.L, companie cu capital 100% romanesc detine integral Fabrica de Zahar Bod, dupa un proces de achizitie care a durat aproximativ doi ani.

De la inceputul acestui proces de achizitie a fabricii, am comunicat, in mod constant, obiectivul nostru principal, respectiv redeschiderea Fabricii de Zahar Bod, cea care a fost un reper in domeniu inca de la 1889 si  intentia de a reporni productia incepand cu anul 2023.

RostOnline: Zahăr Bod comercializează zahăr importat din Ucraina?

Fabrica Bod: In momentul de fata, zaharul comercializat este de import, asa cum este mentionat si pe ambalajul produsului. In niciun moment nu am dorit si nu am indus in eroare consumatorul, toate informatiile cu privire la produs au fost etichetate in conformitate cu cerintele de etichetare.

RostOnline: Zahăr Bod a început producția proprie de zahăr? Are contracte cu fermierii români pentru furnizarea de sfeclă de zahăr?

Fabrica Bod: Intentia noastra a fost de a reporni productia inca din acest an, desi la momentul cand am initiat discutiile cu fermierii nu eram siguri ca vom reusi sa achizitionam in totalitate infrastuctura necesara care sa ne permita reluarea productiei.

In luna februarie a.c., am invitat fermierii, in mod public, sa incheiem contracte pentru campania de toamna 2022 ( comunicat de presa./ adresa catre Asocitia cultivatorilor de sfecla de zahar Bod/ postare pe pagina oficiala de facebook Zahar Bod-17 februarie).

Pentru ca fabrica sa fie repornita se impune achizitionarea productiei de sfecla de zahar de pe o suprafata de aproximativ 4000 ha. In ciuda eforturilor depuse de noi impreuna cu asociatiile cultivatorilor de sfecla de zahar din judetele Brasov, Covasna si Mures, nu am reusit sa atragem un numar suficient de fermieri care sa dispuna de suprafata necesara, dat find faptul ca nu mai aveau piata de desfacere multi dintre acestia nu au mai cultivat. La momentul respectiv am ientificat doar o suprafata de 1600 ha, productia de pe aceasta suprafata fiind dicponibila dar insuficienta pentru pornirea productiei.

In luna noiembrie am reluat discutiile cu fermierii, asa cum ati mentionat si dvs in articol, iar in prezent suntem in faza de negociere a contractelor de achizitie a sfeclei de zahar pentru campania 2023, astfel incat de anul viitor sa pornim productia la Fabrica de Zahar Bod.

Ce putem spune este ca fermierii s-au aratat interesati si avem convingerea ca pana la sfarsitul lunii ianuarie vom contracta productia de sfecla de zahar de pe o suprafata suficienta care sa asigure repornirea productiei anul viitor.

RostOnline: Dincolo de aceste întrebări, orice informație referitoare la acest subiect ne este de folos pentru redactarea articolului de presă.

Fabrica Bod: In campaniile derulate de compania noastra, am promovat Fabrica de Zahar Bod ca fiind singura fabrica cu capital 100% romanesc si nu produsul ca fiind 100 % romanesc. De altfel, prin comunicatele pe care le-am transmis catre media si implicit publicului larg am afirmat intentia clara si angajamentul de a reporni productia in anul viitor. Este firesc ca o fabrica care nu a functionat o perioada de timp sa aiba nevoie de o retehnologizare, un proces care in prezent se afla in derulare. Am cooptat in echipa mai multi fosti angajati ai fabricii , in rprezent fiind angajate 70 de persoane, urmand ca anul viitor sa ajungem la peste 100 de salariati. Majoritatea vor fi din randul fostilor salariati care au pregatirea si experienta necesara. Pentru sustinerea si repunerea la standardele internationale in domeniu, este nevoie de un capital financiar destul de mare. O parte din acest capital provine deocamdata din vanzarea zaharului provenit din import. Insa, ce este important de mentionat, ca acest zahar este zahar din sfecla de zahar de inalta calitate.

Este, de asemenea, de mentionat faptul ca, fiind fabrica cu capital 100% romanesc, productia de zahar a fabricii va ajunge pe piata din Romania si nu in alte piete.

Dorim sa va asiguram de faptul ca, suntem deschisi comunicarii si ca vom ramane transparenti, informand in mod constant publicul tinta cu privire la activitatea fabricii de Zahar Bod. Avem speranta ca ne veti sustine in demersul nostru de a pastra fabrica ca pe un bun national si de a continua traditia de la 1889.

Știrea inițială

Zahărul Bod nu este românesc, ci este produs în Ucraina, ambalat și comercializat la noi în țară. Originea zahărului vândut în ambalajele fabricii de la Bod este trecută pe ambalaj, dar pe fundul acestuia, așa încât puțini sunt cei care află că pun în coș un zahăr care nu este produs în țara noastră, dar care este promovat ca atare pe rețelele de socializare, anunță Agrointel.ro.

Un cumpărător ne-a trimis la redacție o poză cu pachetele de zahăr cumpărate dintr-un supermarket, cu zahăr de la Bod unde origine trecută pe ambalaj este Ucraina și nu România așa cum se așteptau cei care vor să susțină producția românească de zahăr, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost