UPDATE/ AUR a obținut șapte milioane de lei în plus pentru elevii români din Ucraina. Claudiu Târziu: Vom lupta cu toată ființa noastră pentru a ne păstra identitatea națională, oriunde ne-am afla!

ACTUALIZARE ORA 15:00

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a anunțat, miercuri, că amendamentul depus de AUR pentru  suplimentarea finanțării pentru elevii români din Ucraina a fost votat în Parlament.

„Șapte milioane lei în plus pentru elevii români din școlile din Ucraina! Amendamentul depus de AUR la legea bugetului pe 2023, pentru ca elevii români din Ucraina să poată învăța în limba maternă, a fost VOTAT azi în Parlament. Vom lupta cu toată ființa noastră pentru a ne păstra identitatea națională, oriunde ne-am afla!”, a transmis, miercuri, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu (AUR).

Știrea inițială

Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu mai multe amendamente propuse de grupul AUR, anunță Agerpres.

Astfel, a fost admis, cu 270 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, amendamentul conform căruia „suma de 219.994 mii lei se va suplimenta cu 7.000 mii lei destinaţi Programului multianual de burse identitare acordate elevilor români care studiază integral sau unele materii în limba română în şcolile publice din Ucraina (cl. V-VI), neluaţi în calcul de către Departamentul Românilor de Pretutindeni în momentul formulării propunerilor pentru proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2023″. Proiectul cuprinde doar sumele destinate elevilor din clasele I – IV, motivează iniţiatorii.

De asemenea, a fost aprobat, cu 265 de voturi „pentru” şi patru abţineri, amendamentul conform căruia se alocă suma de 2.500.000 lei pentru lucrările de finisare şi dotare a grădiniţei şi camerelor de cazare pentru tinerii de peste 18 ani veniţi din casele de copii organizată de Parohia Ortodoxă Română Zona Tipografilor, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Timişoara.

Un alt amendament aprobat, cu majoritate de voturi, prevede că se va aloca suma de 3.378,4 mii lei pentru biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din localitatea Cetăţuia, comuna Puieşti, judeţul Vaslui. Biserica este una dintre cele mai vechi din ţară (secolul al XVI-lea), unde se săvârşeşte necontenit serviciul liturgic, de la ctitorire până astăzi, explică iniţiatorii.

Potrivit unui alt amendament, se alocă suma de 250 mii lei pentru refacerea picturii şi reparaţia Bisericii Ortodoxe „Sfântul Nicolae”, Vlădica din Prund, Sector 4, Bucureşti. Biserica monument istoric, amplasată în zona de interes turistic a Capitalei, necesită reparaţii şi refacerea picturii murale interioare, argumentează iniţiatorii.

De asemenea, plenul reunit a aprobat, cu majoritate de voturi, alocarea sumei de 1.440 mii lei pentru contribuţia statului pentru 40 de noi posturi clericale din Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) ocupate de preoţi din Republica Moldova care au aderat la jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române în acest an şi care un beneficiază de nicio formă de sprijin financiar, spre deosebire de restul clericilor Mitropoliei Basarabiei.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost