Ucraina sfidează încă o dată România

Eu nu știu în ce lume trăiesc cei ce conduc în prezent România. Nu există unul cu coloană vertebrală, doar persoane umile care stau cu capul plecat și cu căciula în mână, doar, doar îi bagă și pe ei cineva în seamă. Ultimul exemplu e cel cu Canalul Bâstroe, acolo unde Ucraina ignoră absolut toate tratatele și înțelegerile și face ce e mai bine pentru ea. Chestie de admirat, asta înseamnă un lider adevărat. Face ce e mai bine pentru țara sa. Uitați-vă la Zelenski. Doar SUA au acordat Ucrainei ajutoare de peste 100 miliarde de dolari. Îl vedeți pe Zelenski cu capul plecat în fața americanilor? Nu, dimpotrivă. Le mulțumește americanilor pentru ajutorul acordat, dar le spune clar că nu e destul și că are nevoie de mai mult. Aceeași atitudine o are și față de Bruxelles.

Nu e cazul conducătorilor României. Ai noștri fac doar ce li se transmite de la Washington sau Bruxelles.

În urmă cu mai puțin de 10 zile la Ismail, străveche localitate românească, acum parte din Ucraina, s-au întâlnit delegațiile Ucrainei, României și ale Comisiei Europene pentru a discuta despre activitățile de dragare întreprinse de Ucraina pe canalul Bâstroe. Iată comunicatul Ministerului Transportului și Infrastructurii din România dat după încheierea discuțiilor:

„Astăzi (7 martie 2023, n.n.), în localitatea Ismail (Ucraina), delegația Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, condusă de secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, a continuat discuțiile inițiate cu partea ucraineană cu privire la lucrările efectuate pe canalul Bâstroe. La întâlnirea trilaterală a participat și o delegație a Comisiei Europene. La finalul întâlnirii partea ucraineană și-a asumat să înceteze orice tip de dragaj (operațional, de investiţii, etc). Totodată, programul măsurătorilor ce vor fi efectuate de către AFDJ Galați pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe va fi un subiect abordat în cadrul următoarelor întâlniri cu partea ucraineană. Participanții au convenit că programul trebuie să se deruleze aşa cum s-a stabilit, începând cu data de 15 martie. Partea ucraineană a precizat că, în perioada următoare, vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a obține acceptul Forțelor Navale ucrainene pentru ca reprezentanții părții române să intre și să măsoare pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe. Reprezentanții Comisiei Europene au fost de acord cu solicitările României și au subliniat că prioritatea zero pentru facilitarea tranzitului de mărfuri dinspre Ucraina este creșterea capacității canalului Sulina. Acest aspect a fost subliniat de reprezentanții DG MOVE și confirmat de omologii ucraineni.”

Pentru ca astăzi Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România, să publice următoarele pe Facebook:

Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.

În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bâstroe.

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe.

Alt exemplu de atitudine umilă, nu cumva să supere pe cineva. Un comunicat adevărat ar fi trebuit să sune cam așa:

Partea ucraineană încalcă angajamentele asumate la întâlnirea trilaterală din data de 7 martie 2023. Conform înțelegerii, începând cu data de 15 martie ar fi trebuit să ni se permită accesul pe brațul Chilia și canalul Bâstroe. Doar că partea ucraineană ne-a comunicat că vom avea acces pentru a face măsurători doar pe brațul Chilia și doar începând cu km 22, deși anterior înțelegerea era ca măsurătorile să înceapă de la km 11.

Voi ridica această problemă în următoarea ședință de guvern și voi propune ca până când Ucraina nu respectă înțelegerile asumate anterior să oprim zborurile de recunoasțere efectuate de pe teritoriul României de forțele aliate NATO în beneficiul Ucrainei.

Nu e cazul, nu ai ce să ceri de la președintele României, cunoscut în popor ca „Iohannis șase case”, sau de la „doctorul” plagiator Ciucă, premierul României.

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ucraina sfidează încă o dată România”

Comentariile sunt închise.