Români, vi se mai pregătește ceva! Proiectul privind Strategia Naţională pentru INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ a fost lansat în dezbatere publică. Ministrul Digitalizării: Zona bisericilor poate să fie consultată, pentru că vorbim despre drepturile oamenilor

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a lansat, marți, în dezbatere publică, un proiect privind Strategia Națională pentru Inteligență Artificială.

Proiectul a fost lansat în cadrul conferinței „Inovație în România prin inițiative strategice în Inteligența Artificială”, deschisă de Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Fac din nou apel la cei care pot să vină cu un input concret pe marginea acestui proiect să se implice, pentru că acum construim viitorul: pregătim noile produse IA, noile modele de afaceri și viitoarele locuri de muncă din economia digitală. Inteligența Artificială reprezintă viitorul economiei digitale globale, iar România nu poate rămâne în urmă.

Împreună cu președinții comisiilor de resort din Parlament, deputatul Sabin Sărmaș și senatorul Marius Humelnicu, alături de reprezentați ai MCID și ADR, am răspuns întrebărilor și provocărilor lansate de participanți și ne-am angajat să furnizăm forma finală a Strategiei IA până la finalul anului”, a transmis, pe Facebook,  ministrul Bogdan-Gruia Ivan.

Acesta a recunoscut că există temeri în ceea ce privește ascensiunea acestei tehnologii și a invitat, „alături de forumurile consultative precum Consiliul Științific și de Etică în IA, Consiliul de Educație în IA și Coaliția IA, mediul de afaceri, sindicate, universități, culte și organizațiile non guvernamentale să contribuie la conturarea acestui document, definitoriu pentru România în deceniile care vor veni”.

„Fac apel la cei care pot să vină cu un input foarte concret pe această strategie, pentru a ne asigura de etica ei, să o facă în următoarele două luni şi jumătate, cât o să o avem în dezbatere. Vrem să anticipăm şi să ne pregătim pentru ceea ce va urma atât la nivelul schimbării job-urilor pentru viitor, (…) avem o cercetare făcută, începută în urmă cu un an şi jumătate de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Agenţia pentru Digitalizarea României, care a reuşit să incumbe informaţii venite din partea mediului universitar, Academiei Române, zonei private, industrie. (…) Pe lângă Academia Română, pe lângă universităţi, pe lângă toată industria, (…) din punctul meu de vedere, inclusiv zona bisericilor poate să fie consultată în această direcţie, pentru că vorbim despre drepturile oamenilor”, a declarat ministrul Bogdan-Gruia Ivan.

Inteligența artificială și Educația

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, profesorii vor include inteligența artificială în predare la nivel preuniversitar, ei și elevii vor fi evaluați cu ajutorul unor instrumente IA, iar domeniul va fi abordat în discipline opționale la liceu, după cum a semnalat EduPedu.

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare.

În proiect, Educația este declarată domeniu conex IA, alături de cercetare, competitivitate și digitalizare. Educația este, de asemenea, declarată sector prioritar pentru utilizarea IA, alături de infrastructură și transport, cercetare-dezvoltare, sănătate, e-guvernare, TIC, agricultură, securitate și apărare națională.

Proiectul privind Strategia Națională pentru Inteligența Artificială este disponibil aici.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Români, vi se mai pregătește ceva! Proiectul privind Strategia Naţională pentru INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ a fost lansat în dezbatere publică. Ministrul Digitalizării: Zona bisericilor poate să fie consultată, pentru că vorbim despre drepturile oamenilor”

Comentariile sunt închise.