Semnal de alarmă din Transilvania! Dragoș Burghelia: În trei județe din inima României riscăm să pierim. Românii sunt discriminați în propria țară, iar viața lor NAȚIONALĂ este pusă în pericol

Românii din Transilvania sunt discriminați în propria țară, iar în trei județe din inima României viața lor națională este pusă în pericol, a avertizat, vineri, Dragoș Burghelia, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Românii din inima României. Probleme și soluții pentru păstrarea identității naționale în Covasna, Harghita și Mureș”, eveniment organizat, vineri, 3 noiembrie, la Parlamentul României.

Dragoș Burghelia a prezentat date îngrijorătoare cu privire la problemele cu care se confruntă românii din județele Covasna și Harghita, începând cu reducerea populației, la dispariția școlilor în limbă română și scăderea numărului ortodocșilor.

„În trei județe din inima României riscăm să pierim, iar nația română, după generații de sacrificiu, să nu mai existe fizic în această regiune.

În județele Covasna și Harghita în care românii sunt numeric minoritari, potrivit ultimului recensământ, mai locuiau doar 76.000 de români, din care circa 42 000 de români în Covasna și peste 33.000 de români în Harghita. Avem o pondere de 23,3 % în Covasna și 12,6 % în Harghita.

Fata de 103.000 câți eram la recensamantul din 1992, în ultimii 30 de ani, populația de naționalitate română din cele 2 județe a scăzut cu aproape 30.000 de persoane, în medie, cam cu o mie de persoane pe an”, a menționat Dragoș Burghelia.

Religie

În prezent, patrimoniul construit bisericesc ortodox, care aparține de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, este format din 158 de biserici si 10 capele.

„Prin Biserica Ortodoxă, prin Biserica Mamă, noi reușim încă să ne mai manifestăm și să avem o viață românească în această provincie.

Însă, o problemă majoră cu care se confruntă aceste parohii ortodoxe este numărul redus de credincioși. În județele Covasna și Harghita sunt 33 de parohii ortodoxe care au mai puțin de 30 de credincioși”, a spus Dragoș Burghelia.

 

Școală

În urma scăderii populației școlare, în prezent nu mai există învățământ în limba română în 46 de unități administrativ teritoriale (UAT-uri) din Harghita și în 24 de UAT-uri din Covasna.

„Asistăm în continuare la perpetuarea fenomenului de neînvățare a limbii române în cadrul sistemului național de educație de către elevii maghiari, ceea ce favorizează segregarea pe criterii etnice si acumularea unor tensiuni.

Asistăm la un fenomen de constuire a unui sistem de învățământ cu totul paralel în privința comunității maghiare.  Aceasta segregare pe criterii entice care se produce de 30 de ani nu face altceva decât să genereze frică, tensiuni și neîncredere în sânul comunității”, a subliniat Dragoș Burghelia.

Trăim astăzi un fenomen acut de discriminare în privința românilor din Covasna și Harghita!

„În România, românii sunt discriminați la nivel instituțional tocmai de autoritățile care ar trebui să-i apere și să le protejeze viața și cultura.

Așadar, în cele 3 județe, în special în Covasna și Harghita, dar și în multe zone din județul Mureș, românii minoritari numeric traiesc acest fenomen de discriminare în privința limbii, în privința modului în care banii sunt repartizați, a modului în care se face școală și a felului în care cultele religioase primesc finanțare.

Este inacceptabil ca în România secolului XXI românii să fie discriminați în propria țară și să aibă viața națională pusă în pericol”, a avertizat Dragoș Burghelia, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Vineri, 3 noiembrie, la Parlamentul României, a fost organizată conferința „Românii din inima României. Probleme și soluții pentru păstrarea identității naționale în Covasna, Harghita și Mureș”.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Semnal de alarmă din Transilvania! Dragoș Burghelia: În trei județe din inima României riscăm să pierim. Românii sunt discriminați în propria țară, iar viața lor NAȚIONALĂ este pusă în pericol”

  1. Este binecunoscut faptul că în România minoritățile au drepturi cum nici o altă țară nu oferă.Dintre toate,cea maghiară este pe departe cea mai…privilegiată.UDMR este practic o organizație culturală,o ONG.In batjocura Constituției,ea participă însă la…guvernare.Întru-cât Constituția română nu permite funcționarea partidelor politice pe criterii etnice,această organizație se dă drept culturală și primește fonduri ca atare.Apoi,din cauza trădătorilor din unele partide ,hop fac parte și din…guvern,încasând sume de bani ca…partid politic.”Unguri urlă de dureri închipuite”,spunea marele Octavian Goga.Și dacă nici el nu știa ce spune,apoi nimeni nu mai știa.Oricât li s-ar da,această etnie este veșnic nesătulă și ca atare nemulțumită.Ce și-au permis -și îsi permit,încontinuare-,
    căpeteniile maghiarimii este de neconceput.În oricare altă țară erau de mult trași…la răspundere.La noi însă,nemernicii din celelalte partide,de gât cu acești trădători de țară, joacă ceardașul pe harta României.Dacă,politrucii români le-au dat nu numai drepturi,ci și privilegii,maghiarii ,cu un tupeu incredibil,interzic în schimb românilor ,în țara lor,cele mai elementare drepturi.Autoritățile statului ??!!Aidoma celor 3 maimuțe:nu vorbesc,nu aud,nu văd.Și totul, spre răul românilor și al României.Avea dreptate Vadim?

  2. De ce acum ? situatia este de 30 si ceva de ani de asa zisa ” democratie ” , dupa evenimentul din anii 90 CU ” ASA ZISUL INCIDENT NATIONALIST ” trebuia sa intelegem ca ” Radacinele sunt amare ” PRIVIND ” situatia din TINUTUL SECUIESC . Dar ” ALESILOR DEMOCRATICI ” le-a convenit ” Gruparea Maghiara ” DE TIP ” BALAMA ” IN ALEGERI ” Acum platim toti ca si in GAZA , ceea ce am ascuns de o suta si ceva de ani ” TINUTUL SECUIESC ” de ce , al cui si ce statut real are in cadrul ” ROMANIEI UNITARE CA STAT SUVERAN SI INDEPENDENT ” declarat si la 1918 , pastrat de catre ” ODIOSII COMUNISTII ” , dupa ” REIMPARTIREA MODIALA A CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL ” asa zis pastrat DE CATRE NOUA DEMOCRATIE A ANILOR POST DECEMBRISTI DUPA 89 PRIN ” CONSTITUTIE ” Acum cum se aplica sau nu CONSTITUTIA ramane de vazut , fiindca din anii 90 nu s-a aplicat decat in interesul comunitatii ” maghiare ” prin ” DREPTURI EUROPENE ” niciodata in interesul ROMANIEI , PRIN ” DREPTURI CONSTITUTIONALE ” DE ” STAT INDEPENDENT, UNITAR SI SUVERAN ” Dar fiecare dupa ” PROPGANDA MOMENTULUI ” .

Comentariile sunt închise.