România și Ucraina negociază, la Davos, un ACORD bilateral de securitate. Anunțul făcut de Ucraina și tăcerea de la București

Ucraina și România au început duminică, la Davos, în marja Forumului Economic Mondial, negocierile prin care România devine a noua țară care a inițiat tratative cu Kievul pentru un acord privind garanții de securitate, primele fiind statele membre G7 și Olanda, anunță Calea Europeană.

În marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai șefilor de stat privind implementarea Formulei Păcii de la Davos, Elveția, partea ucraineană, cu participarea șefului de cabinet al președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a început discuțiile bilaterale cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota, privind încheierea unui acord bilateral de securitate, informează Președinția Ucrainei într-un comunicat.

„În mod logic, acest demers reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre președintele Ucrainei și omologul său român, din 9 ianuarie 2024, și este un pas spre punerea în aplicare a declarației comune a celor doi lider, din 10 octombrie 2023”, a transmis Biroul Președintelui Ucrainei.

Negocierile au început în urma instrucțiunilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, mai arată sursa citată.

România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și a reafirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euro-atlantic.

Până la ora transmiterii acestei știri, autoritățile române nu au transmis niciun comunicat pe acest subiect.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „România și Ucraina negociază, la Davos, un ACORD bilateral de securitate. Anunțul făcut de Ucraina și tăcerea de la București”

  1. Vom fi prieteni cu statul numit azi ucraina numai dupa recuperarea nordului Bucovinei, Tinutului Herta, Bugeacului si Insulei Serpilor. Pana atunci, NU.

Comentariile sunt închise.