Primarul Antal Arpad întărește spusele lui Barna Tánczos: Ținutul Secuiesc a avut și va avea autonomie. Nu discutăm despre asta în an electoral

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a spus, luni, într-o conferință de presă, că autonomia Ținutului Secuiesc este o certitudine, însă această temă nu se discută în an electoral, o declarație similară fiind făcută, duminică, de senatorului UDMR, Barna Tánczos.

Declarația primarului Antal Arpad a fost făcută după ce premierul Ciolacu a afirmat, la Harghita, „să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu a fost şi nu o să fie niciodată. Niciodată nimeni nu va împărţi Ardealul.”

„Eu am crezut, în naivitatea mea, că (…) domnul Ciolacu a vrut să vină ca să mai ridice un pic din popularitatea Guvernului României în Secuime (…) Oricum, venind în Secuime, spunând că Ţinutul Secuiesc nu există şi că nu a avut niciodată şi nu va avea niciodată autonomie, cu siguranţă a mai „crescut” un pic indexul de încredere al Guvernului în rândul populaţiei maghiare. Dar, nu vreau să intru în această polemică, din două motive: unu – pentru că Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista, şi doi – pentru că Ţinutul Secuiesc a avut şi va mai avea autonomie (…) Am o viziune, dar să nu intram în aceste discuţii acum, în an electoral (…).

Cred că a făcut o greşeală domnul prim-ministru prin faptul că a venit în Ţinutul Secuiesc cu aceste mesaje. Deci, cred că a făcut o greşeală, ori a fost sfătuit necorespunzător. Şi vă spun şi de ce: oamenii întotdeauna când au de ales între original şi copie vor alege originalul, iar în chestiuni de antimaghiarism sau anti Ţinut Secuiesc, AUR şi Şoşoacă vor fi întotdeauna mai originali decât Ciolacu. Deci, nu are nicio şansă ca vreun cetăţean român care are probleme cu noi, cu maghiarii, să îl voteze pe el, când poate să-i voteze pe Şoşoacă sau pe Simion. Când oamenii pot alege originalul vor vota originalul şi nu copia”, a spus, luni, primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Reamintim că Senatorul UDMR, Barna Tánczos, a discutat, duminică, cu premierul Marcel Ciolacu, pe tema autonomiei așa-zisului Ținut Secuiesc.

„L-am invitat cu această ocazie şi îi mulţumesc domnului prim-ministru că a acceptat invitaţia mea. Am putut discuta despre faptul că Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista

Premierul este de părere că autonomia secuilor nu va mai exista niciodată. Răspunsul meu este că nu ar trebui să deschidem o dezbatere pe această temă în 2024, într-un an electoral, pentru că nu am face decât să îi ajutăm pe extremiştii de la AUR şi de partidul lui Şoşoacă”, a declarat Barna Tánczos.

Barna Tánczos a subliniat că a convenit cu Ciolacu continuarea colaborării. Totodată, Barna Tánczos i-a înmânat premierului român două cărţi: un manual şcolar şi o carte în limba română despre istoria Ţinutului Secuiesc, care, susține senatorul UDMR, documentează trecutul acestui ţinut, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost