Parlamentul de la Chișinău a votat limitarea plăților în numerar

Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, un proiect de lege privind limitarea plăților în numerar, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit legii, vor fi impuse restricții persoanelor fizice și juridice, astfel încât nu vor putea fi făcute plăți cash mai mari de 100.000 de lei, aproximativ 5.000 de euro, notează RFI.

Agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.

Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar, se vor aplica amenzi în mărime de la 3 % la 10 % din sumă.

Reamintim că o lege similară, prin care sunt limitate plățile în numerar a intrat în vigoare în România la sfârșitul anului 2023.

Pentru protejarea dreptului la plăți în numerar, a fost inițiată o campanie privind revizuirea Constituției, după cum a relatat RostOnline.

La momentul respectiv, avocatul Gheorghe Piperea a subliniat că „este absolut necesar ca dreptul românului de a face plata în numerar să fie trecut negru pe alb în Constituție.”

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Parlamentul de la Chișinău a votat limitarea plăților în numerar”

Comentariile sunt închise.