PE solicită Rusiei să returneze integral României tezaurul național. Senatorul Claudiu Târziu a pledat pentru restituirea tezaurului, încă din 2021

Parlamentul European solicită Rusiei, printr-o rezoluție adoptată joi, să restituie integral României tezaurul său național.

Eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru „a fi păstrat în siguranță”, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia.

„Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații”, se precizează în comunicatul transmis de PE.

Totodată, europarlamentarii solicită Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți, se precizează în comunicatul de presă.

Reamintim că senatorul Claudiu Târziu a făcut în ultimii ani mai multe solicitări și declarații privind restituirea tezaurului României.

În primăvara lui 2021, senatorul Claudiu Târziu (AUR) a adresat ministrului Bogdan Aurescu,  în plenul Senatului, o interpelare privind stadiul negocierilor pentru recuperarea Tezaurului României aflat la Moscova, după cum relata atunci RostOnline.

„Tezaurul românesc aflat în Rusia să fie returnat urgent”, declara, în 2021,  senatorul Claudiu Târziu.

La momentul respectiv, Claudiu Târziu a fost pus la zid pentru aceste declarații, însă acum subiectul restituirii Tezaurului României se pare că a devenit de interes și pentru instituțiile de la Bruxelles.

Context:

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național pentru a fi protejat în cazul ocupației teritoriului național. Tezaurul cuprindea în total 91,5 tone de aur fin, care făceau parte din rezerva Băncii Naționale a României, colecții regale de bijuterii și monede rare, precum și bunuri de importanță culturală și istorică neprețuite, cum ar fi arhive de stat, documente, manuscrise istorice prețioase, picturi de patrimoniu, cărți rare și colecții ale multor instituții publice și private, se menționează în comunicatul de presă. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „PE solicită Rusiei să returneze integral României tezaurul național. Senatorul Claudiu Târziu a pledat pentru restituirea tezaurului, încă din 2021”

Comentariile sunt închise.