Promovarea simbolurilor identitare, INTERZISĂ în universități. Ce prevede noul Cod de conduită

Promovarea simbolurilor identitare în spațiul universitar este interzisă, potrivit noului Cod de conduită, care a intrat în vigoare miercuri, 17 aprilie.

În document nu se menționează despre ce simboluri identitare este vorba, astfel încât se poate sancționa promovarea tricolorului, care este un simbol al identității naționale. La fel, și crucea- simbol creștin- se poate interzice în universitățile din România.

Instituţia de învăţământ superior poate organiza periodic activităţi de evaluare anonimă a experienţei membrilor comunităţii universitare, în vederea identificării faptelor interzise în spaţiul universitar, se menționează în document.

Art. 6. În spaţiul universitar sunt interzise următoarele fapte:

a)promovarea simbolurilor identitare, imaginilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob;

b)promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război;

c)promovarea unor idei, simboluri sau doctrine care susţin şi promovează regimuri cu caracter totalitar, antisemit, extremist, fascist, iredentist, rasist, şovinist sau xenofob, dovedite a încălca drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, cu excepţia situaţiei în care acestea sunt conţinute de o disciplină/un material de studiu;

d)activităţile membrilor comunităţii universitare care presupun radicalizarea şi promovarea discursului instigator la ură.

În cazul în care la nivelul instituţiei de învăţământ superior se constată săvârşirea uneia/unora din faptele prevăzute la art. 6, comisia de etică universitară se autosesizează şi are obligaţia de a analiza şi soluţiona sau, în cazul în care soluţionarea excedă sferei de competenţă, de a sesiza organele abilitate ale statului, conform prevederilor legale.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Promovarea simbolurilor identitare, INTERZISĂ în universități. Ce prevede noul Cod de conduită”

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.