Zona Dăbuleni asigură un sfert din producţia de pepeni a României, însă producția lipsește cu desăvârșire supermarketuri şi hipermarketuri, semnalează Ziarul Financiar într-o analiză publicată miercuri.
Pepenele verde din noua recoltă a apărut de mai bine de două săptămâni în supermarketuri şi hipermarketuri, însă pepenele de Dăbuleni lipseşte din ofertă.
Pe solurile nisipoase din zona Dăbuleniului, judeţul Dolj, se fac anual 100.000 – 120.000 de tone de pepeni, un sfert din producţia totală a României. Culesul acestora a început de două săptămâni, iar fermierii vând pepenii în pieţe sau la angro, în marile reţele de magazine lipsind total.
„Din 15 iunie am început să culegem pepenii, iar acum suntem în plin proces de recoltare. Vindem producţia în pieţe şi către intermediari, care vând şi în pieţe, şi în supermarketuri, pentru că noi avem acces numai în câmp, nu şi în supermarketuri. N-avem putere să mergem să negociem cu retailerii şi ei nu au venit către noi“, spune Gabriel Budeancă, cultivator de pepeni din Dăbuleni.
Suprafaţa cultivată cu pepeni a scăzut în ultimii doi ani, ceea ce s-a întâmplat şi cu producţia, iar importurile au crescut cu peste 50% ca valoare din 2019 încoace.

- Claudiu Târziu (Acțiunea Conservatoare): Moartea lui Charlie Kirk nu este doar o tragedie americană. Este un semnal de alarmă pentru întreaga lume creștină - 12 septembrie 2025
- Raed Arafat pregătește România pentru un blackout de 72 de ore, conform recomandărilor UE - 11 septembrie 2025
- Europarlamentarul Claudiu Târziu: Primul paragraf din noul proiect de țară trebuie să vorbească despre nevoia și dorința fermă de reconciliere - 11 septembrie 2025