Biroul Electoral Central (BEC) a admis o contestație privind materialele de propagandă online ale candidatului independent Călin Georgescu, în contextul alegerilor prezidențiale din 2024, anunță Știripesurse.ro.
Toate materialele pe care candidatul le-a difuzat online în campania electorală trebuie eliminate.
Decizia BEC vine în urma unei contestații formulate împotriva hotărârii Biroului Electoral Județean (BEJ) nr. 25 Ilfov, care inițial respinsese cererea de retragere a materialelor respective. Contestatorul a reclamat faptul că aceste materiale nu respectă prevederile legale, deoarece nu includ codul unic de identificare emis de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), așa cum este prevăzut de legislația în vigoare.
BEC a stabilit că materialele de propagandă electorală, inclusiv cele distribuite online, trebuie să respecte normele stabilite de Legea nr. 334/2006 și de Ghidul finanțării campaniei electorale, care impun imprimarea codului unic de identificare.
Prin decizia luată, BEC a dispus următoarele:
- Admiterea contestației formulate de către reclamant.
- Desființarea deciziei BEJ nr. 25 Ilfov, care inițial considerase sesizarea ca fiind neîntemeiată.
- Obligativitatea retragerii materialelor de propagandă online care nu respectă cerințele legale.
- Informarea autorităților competente, inclusiv AEP și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru implementarea deciziei.
Legea prevede că toate materialele de propagandă electorală, indiferent de formatul lor, trebuie să includă informații esențiale precum codul unic de identificare, numele candidatului și detalii despre producător. BEC a subliniat că aceste cerințe se aplică și materialelor online, contrar poziției inițiale a BEJ Ilfov, notează sursa citată.

- Europarlamentarul Claudiu Târziu: Am solicitat în numeroase rânduri dezincriminarea delictului de opinie și abrogarea legilor care cenzurează CULTURA și ISTORIA României - 29 aprilie 2025
- Varșovia/ Secretarul american al Energiei îndeamnă țările din Europa Centrală și de Est să renunțe la obiectivele UE privind tranziția energetică - 29 aprilie 2025
- România cumpără din SUA cu 280 de milioane de dolari un sistem de apărare antiaeriană Patriot, după ce anul trecut a donat unul Ucrainei - 29 aprilie 2025
Cine este „reclamantul”?